Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 202

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    В сайта на Ранди Оливър и в книгите и видеоинтервютата на проф.Кашковский съм чел, че прилагането на Оксалова к - на. е неефективна когато има пило заради това и двамата правят прозорци без пило единия напролет другия юли.Та щом двама гиганти в пчеларската наука твърдят едно и също нещо, кой съм аз да умувам, та затова и сега ползвам Варостоп.Това с трите пръскания през седмица уж за някакъв цикъл не ме убеждава да го правя, може би надеждата е в аржентинската рецепта с удължено действие.
    Мое си мнение!

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    В сайта на Ранди Оливър и в книгите и видеоинтервютата на проф.Кашковский съм чел, че прилагането на Оксалова к - на. е неефективна когато има пило заради това и двамата правят прозорци без пило единия напролет другия юли.Та щом двама гиганти в пчеларската наука твърдят едно и също нещо, кой съм аз да умувам, та затова и сега ползвам Варостоп.Това с трите пръскания през седмица уж за някакъв цикъл не ме убеждава да го правя, може би надеждата е в аржентинската рецепта с удължено действие.
    Мое си мнение!
    Ранди имаше изследване върху Аржентинската рецепта, даже я беше изменил малко май, но после нещо я "зеба"... Защо? Аз никога не съм я ползвал и ще се радвам някой колеги да споделят ефекта от прилагането им!
    Колкото до Варостопа, ми това си е пестицида флуметрин, а страничните ефекти са доста гаднички при системното му използване, особено в комбинация с пестицидите намъквани в коша, заради зърнарите, се получава усилване на вредното влияние на пестицидите ...
    Нещо интересно за флуметрина: акара за няколко години бързо получава пълна резистентност и първите ленти с флуметрин са били с пъти по-малка концентрация в началото на използването му. Сега концентрацията на флуметрин в лентите и гранична и пак не се препоръчва да се ползва повече от един-два последователни сезона, заради получаването на резистентност на акара към флуметрина.
    „...Флувалинатът/флуметринът трябва да бъде използван внимателно, ако изобщо трябва да бъде използван, от производители на пчелни майки, тъй като може да причини самосмяна на майките (Currie 1999), смъртност сред търтеите в млада възраст (Rinderer 1999), и намалена жизненост на сперматозоидите (Burley 2007). Randy Oliver (2009, the synthetic miticides).

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
    Ранди имаше изследване върху Аржентинската рецепта, даже я беше изменил малко май, но после нещо я "зеба"... Защо? Аз никога не съм я ползвал и ще се радвам някой колеги да споделят ефекта от прилагането им!
    Колкото до Варостопа, ми това си е пестицида флуметрин, а страничните ефекти са доста гаднички при системното му използване, особено в комбинация с пестицидите намъквани в коша, заради зърнарите, се получава усилване на вредното влияние на пестицидите ...
    Нещо интересно за флуметрина: акара за няколко години бързо получава пълна резистентност и първите ленти с флуметрин са били с пъти по-малка концентрация в началото на използването му. Сега концентрацията на флуметрин в лентите и гранична и пак не се препоръчва да се ползва повече от един-два последователни сезона, заради получаването на резистентност на акара към флуметрина.
    „...Флувалинатът/флуметринът трябва да бъде използван внимателно, ако изобщо трябва да бъде използван, от производители на пчелни майки, тъй като може да причини самосмяна на майките (Currie 1999), смъртност сред търтеите в млада възраст (Rinderer 1999), и намалена жизненост на сперматозоидите (Burley 2007). Randy Oliver (2009, the synthetic miticides).
    Да не трябва, няма спор.
    Но мисля, че няма и спор с щуротията на използването на О.К. трикратно по това време когато има пило.За справка Данче Друмевски де е луд фен на тая рецепта и де има повече акари от колйото пчели в кошерите.
    Едвали във форума има човек с повече практика от Р.Оливър и проф.Кашковский и да е по голям авторитет от тях.
    За арж. рецепта не съм я ползвал само слушал отзиви от колеги.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    А и в момента има търтиево пило а неговия циктл не е 21дни, а и майките не спират да снасят а и никой не знае как и колко врвме действа О. К. само хипотези.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Никой не казва че като третираш 3 пъти през 7 дни ще изчистиш акара, никой! Ни най-малко оборвам пък Кашковски, Ранди или проф. Гургулова ако щеш... Третиране при голяма опаразитеност от началото на август през 7 дни не засяга зимуващата пчела. Идеята е да сведем акара до някакви приемливи граници. Както и да е, големи хора сме и всеки си решава сам какво да прави и как.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
    Никой не казва че като третираш 3 пъти през 7 дни ще изчистиш акара, никой! Ни най-малко оборвам пък Кашковски, Ранди или проф. Гургулова ако щеш... Третиране при голяма опаразитеност от началото на август през 7 дни не засяга зимуващата пчела. Идеята е да сведем акара до някакви приемливи граници. Както и да е, големи хора сме и всеки си решава сам какво да прави и как.
    Ник не за първи път пледираме за хипотезите и в това няма нищо лошо даже напротив това ни кара да се замисляме за стратегията си за борба с Вароа, който хич не е за подценяване - много проблеми идват с него.

Заслужил Автор
    Регистриран
    27.06.2018
    Пчеларски район
    Тунджа-Марица
    Незнам колко разумно е да се ползва ОК 3 пъти през 7 дни при открито пило и снасяща майка сега .Професорите казват веднъж на ПОКОЛЕНИЕ,иначе увреждаш пчелата.
    Опушването с ОК не е най лошият вариант изобщо,напротив.А има и разлика дали ще изпаряваш и пушиш както и до 190 или над 190 градуса

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от FreeBSD Виж публикацията
    Незнам колко разумно е да се ползва ОК 3 пъти през 7 дни при открито пило и снасяща майка сега .Професорите казват веднъж на ПОКОЛЕНИЕ,иначе увреждаш пчелата.
    Опушването с ОК не е най лошият вариант изобщо,напротив.А има и разлика дали ще изпаряваш и пушиш както и до 190 или над 190 градуса
    Винаги ми е било интересно какво точно попада върху пчелата? Парите на киселината с температура 190 както казваш или конденз с неизвестен точно хим състав?А може би направо оксалати които покриват с бял прашец всичко?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Заслужил Автор
    Регистриран
    27.06.2018
    Пчеларски район
    Тунджа-Марица
    Това е тънкия момент,да изпаряваш ОК до 190 градуса ( без да задръстиш дюзта . От моя гледна точка,върху пчелата попадат пари и частици,конденз не съм видял досега по стените ,малко е количеството вода което се отделя.
    За флувалината/тау-флувалината и флуметрина всеки може сам да си направи изводите кое колко е стига да сравни активното в-во във препаратите,аз доколкото имам спомен от работата със тях е 60-80 мг срещу 3-3,6 мг.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от FreeBSD Виж публикацията
    Това е тънкия момент,да изпаряваш ОК до 190 градуса ( без да задръстиш дюзта . От моя гледна точка,върху пчелата попадат пари и частици,конденз не съм видял досега по стените ,малко е количеството вода което се отделя. ...
    Частиците като фин бял прашец ли са?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •