Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 484

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    07.07.2014
    Пчеларски район
    Ботевград
    Толкова късно не съм правил отводки. Ще опитам, пък каквото стане. Барков 1982, благодаря за стимула!

Наблюдател
    Регистриран
    05.08.2022
    Пчеларски район
    Раковски
    Здравейте, пчелари!
    Дойде и моят ред да се регистрирам във форума и да напиша няколко реда. Както казва Ангел Йосифов: "Стига си крал!".
    Да съживя малко темата и да споделя моя опит с авустовски отводки и майки.
    Та след приключването на пашата от слънчогледа имах 3 кошера с добри работни показатели и реших да взема да направя по една отводка, за да запазя гена.
    След консултация и с Ангел на 26.07. не се чудих много и разформировах двата от тях. Третият го оставих цял.
    Първият разделих наполовина: пило - прясно и запечатано - 2 рамки и медови запаси - 2 рамки. Не открих майката, но пчелите по-късно щяха да ми покажат къде е. Едната половина остана в кошера на старото място, а другата прехърлих в седем рамков нуклеос, като стърсих върху рамките още две с млади пчели. Нуклеоса е позициониран на 10 метра от мястото на кошера.
    На вторият кошер намерих майката. Отделих я в друг нуклеос, като добавих една рамка със запечатано пило и две медови от двете страни. Нуклеоса беше преместен до другия, а осиротялото семейство остана в кошера.
    След 5 дни изчистих запечатаните маточници, за което получих доза упрек и си взех забележка.
    Оказа се, че майката на първият кошер си е останала в кошера. Така имах два нуклеоса - един без и един с майка и два кошера по същата схема.
    Резултата от проверката след месец 29.08. показа: нуклеоса няма никакви яйца и пило. Не намерих и майка. Поставих контролна рамка с прясно пило и след седмица 04.09. имах запечатани маточници.
    В кошера имаше открито и дори малко запечатано пило. Майка не търсих повече. След седмица от чисто любопитсто го прерових и за изненада открих доста маточници.
    Та за сега резултата е пълен провал!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Васил Георгиев Виж публикацията
    Здравейте, пчелари!
    Дойде и моят ред да се регистрирам във форума и да напиша няколко реда. Както казва Ангел Йосифов: "Стига си крал!".
    Та след приключването на пашата от слънчогледа имах 3 кошера с добри работни показатели и реших да взема да направя по една отводка, за да запазя гена.
    След консултация и с Ангел на 26.07. не се чудих много и разформировах двата от тях. Третият го оставих цял.
    Първият разделих наполовина: пило - прясно и запечатано - 2 рамки и медови запаси - 2 рамки. Не открих майката, но пчелите по-късно щяха да ми покажат къде е. Едната половина остана в кошера на старото място, а другата прехърлих в седем рамков нуклеос, като стърсих върху рамките още две с млади пчели. Нуклеоса е позициониран на 10 метра от мястото на кошера.
    На вторият кошер намерих майката. Отделих я в друг нуклеос, като добавих една рамка със запечатано пило и две медови от двете страни. Нуклеоса беше преместен до другия, а осиротялото семейство остана в кошера.
    След 5 дни изчистих запечатаните маточници, за което получих доза упрек и си взех забележка.
    Оказа се, че майката на първият кошер си е останала в кошера. Така имах два нуклеоса - един без и един с майка и два кошера по същата схема.
    Резултата от проверката след месец 29.08. показа: нуклеоса няма никакви яйца и пило. Не намерих и майка. Поставих контролна рамка с прясно пило и след седмица 04.09. имах запечатани маточници.
    В кошера имаше открито и дори малко запечатано пило. Майка не търсих повече. След седмица от чисто любопитсто го прерових и за изненада открих доста маточници.
    Тази година, поне при мен няма условия за августовки отводки. Още от края на юни и началото на юли няма търтей. Бях решил да не правя, но имах имах 6 маточника и напрвих 6. Мислех си че ще е 0/6, но 2 ме изненадаха и пронесеха ама не вярвам да са добри. Като цяло това което си направил е всичко напълно грешно спрямо мойте разабирания. Рабиваш единия силен за майки и от другите правиш сборни отводки, така бих процедирал.

Наблюдател
    Регистриран
    05.08.2022
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Като цяло това което си направил е всичко напълно грешно спрямо мойте разабирания. Рабиваш единия силен за майки и от другите правиш сборни отводки, така бих процедирал.
    Все пак трябва да се опита. Много пъти теорията няма нищо общо с практиката или по-скоро поведението на пчелите. Така или иначе майките са запазени. Едниният умишлено не го пипнах с идеята за резервен вариант. Ако бях направил сборни отводки, каква щеше да е гаранцията, че ще си направят качествени майки и те ще се върнат оплодени. Сега единият в нуклеоса го обединих с една майчина отводка, а другият ще го пробвам дали ще успее да направи майка и да се оплоди. В него има и търтиеви ларви. Ако не стане пак обединение и чакаме пролетта.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Здравейте, пчелари!
    С уважение към Ачката, ще ти кажа, че при мен никога не е имало успех с августовски отводки. Имам предвид това, че майките винаги се губят, заради голямата популация на пчелояд и лястовици, включва и настоящата година.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Здравейте, пчелари!
    Офффф!!!!!! Развали ми ракията.
    Трябва майката да бъде изведена в отводка,а не отводката да произвежда майка.Основния кошер трябва да си произведе майката..........

Наблюдател
    Регистриран
    05.08.2022
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Angel Yosifov Виж публикацията
    Офффф!!!!!! Развали ми ракията.
    Трябва майката да бъде изведена в отводка,а не отводката да произвежда майка.Основния кошер трябва да си произведе майката..........
    Ще ти сипя една като се видим.
    Във вторият случай беше точно така. Бях изкарал майката в нуклеос с 4 пити и остана основният кошер да си направи майка.
    В първият вариянт не можах да я открия и за да не се мотам много го разделих поравно и те си показаха, ама майката е останала в основният кошер.
    На поправката напролет ще знам и ще си я търся задължително.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    На поправката напролет ще знам и ще си я търся задължително.
    Аааааааа,сакън!Август не е "напролет"
    Останах с впечатление,че заради пусто любопитство си батисал младата майка.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Angel Yosifov Виж публикацията
    Аааааааа,сакън!Август не е "напролет"
    Останах с впечатление,че заради пусто любопитство си батисал младата майка.
    Мастер не знам как ги правиш тия работи явно за това си майстор , че преди време и аз барабар петко с мъжете август и от 10късни отводки 7 тръгнаха за търтовки и сега си ги карам на сборни де Кашковский дума по 7-8 рамки с запечатано пило и стара майка.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Мастер не знам как ги правиш тия работи явно за това си майстор , че преди време и аз барабар петко с мъжете август и от 10късни отводки 7 тръгнаха за търтовки и сега си ги карам на сборни де Кашковский дума по 7-8 рамки с запечатано пило и стара майка.
    Гошка,явно и ти си се правил на пчела и си рутил запечатани маточници......
    Ей,не слушате какво ви се говори и си врете гагите в кошерите без време

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •