Първоначално публикувано от
todorksavov
Здравейте колеги пчеларствам от тази година с ДБ 10 и 12.Искам да споделя нещо с по опитните от вас и да ми кажете правилна ли ми е преценката . Тази година си хванах няколко ройчета.Един от тях съм настанил в ДБ12.При първият му преглед след настаняването му открих майката която беше бялязана с бяло.След известно време семейството заложиха няколко маточника като за самосмяна.Доста време не можех да открия белязаната майка.Наложи ми се да замина за чужбина за 10 дни . Прегледах въпросното семейство и установих запечатан маточник.След като се върнах след 10-12 дни го прегледах не открих майката маточниците бяха исчистени не открих и прясно снесени яйца . След още около седмица при проверка на същото семейство открих прясно снесени яйца но имаше и по две в килийка и залепени от страни на стените . Това ме притесни да не е станало търтовъчно но като продължих прегледа огкрих и белязаната майка . Тогава се сетих че съм чел че младите оплодени майки в стремежа си да снасят могат да снасят по няколко яйца в килийка.Друга майка не видях но съм чел че може две майки за известно време да съжителстват та явно имам млада излюпена и оплодена майка. Та интересуваме правилно ли мисля и някой друг сблъсквал ли се е с такъв проблем ако може да се нарече проблем.