Не съм я ароматизирал, обаче нямаше аромат на мед, а на вкус мязаше на захар.
Имам проблем - докато си чакам кошерите сложих магазин с 12 рамки. Това е преди два дни - днес гледам не са почнали да градят върху основите в магазина, а са ръфали от тях и на няколко основи ъглите ги няма? Долу всичко е изградено и е манджа с грозде - по всички плодникови пити е разпръснато пило, мед, перга и сироп - това нормално ли е? ще почнат ли да градят горе? и как да ги принудя?
Да развиваш кошер не е занаят, а стратегия!
Явно броя на пчелите е намалял. Ти как преценяваш на пръв поглед съпоставяйки видяното преди и сега?
Това е нормално за сезона, което ще рече, че пчелите се стягат за зимата. Така предполагам, защото не съм жив свидетел на видяното, но и при мен е така. Пчелите залагат на запаси, а не на градеж. При липса на популация в момента, трудно можеш да ги принудиш да градят в магазина. Има начин, но не си заслужава.
Има изобилна паша от слънчоглед на 850 метра от кошера - летежът е повече от добър и носят постоянно. Не че държа на магазина и мед, но се притеснявах да не влязат в роево докато ги рацепя. При това положение рентабилно ли е да ги разцепя на три? Имам малко восък - мога ли да им го бутна в кошера за да си го използват? Да храня ли на фона на слънчогледа? Дъжда преди няколко дни намокри кошера и целия беше подгизнал (стар небоядасан кошера неползван 5-6 години, с олющена боя и прогнило дъно, само това намерих спешно като хванах роя - само заковах дъска отдолу за дъно и са още там) възможно ли е влагата и студа да е причината? Докато беше мокро нещяха захарен сироп, като просъхна го изгълтаха на момента. Станаха и агресивни - днес две ме праснаха по челото само защото стоях до кошера и им се любувах... в момета съм китаец, рогоносец... това е то несподелена любов... Медудругото, нормално ли е да ми се затворят двете очи от две ужилвания по челото?
Трендафиле, де изчезна? Трябват ми отговори!
за това питам дали е нормално от две жила в челото? Да не се окаже че съм алергичен?
Как ще ти се роят сега пчелите в слънчогледова паша трябва тотално да е здръсрено семейството и пчелите да са с ген на зайци та да ти се роят.Моите пчели и зиме и лете все са на мрежесто дъно а в Врачанскуя балкан зимата не е топло е не е Сибир ама си е студ ди преди 2-3г. ги затварях все едно ще мътят зимата, ама нагазините са ми под плодниците физични някакви работи де не им разбирам.Друго ами не се сещам.
А сега попрочетох по подробно в паша да храниш е глупаво няма да взимат сиропа то не че слънчогледа не е само захароза ама , восък се стърже с ренде за градеж ама су е щуротия щото градежа е съвкупност от няколко фактора.А защо ще ги цепиш каква е идеята.
Извинявам се за правописа ама с пусти китайски телефон и с дебелите пръсти толкова си мога.
Кошерите ще са ми готови в следващата неделя и докато ги боядисам ще мине още ден два - това си бяха 12 дни на пълни 12 рамки - затова се притесних че съм ги задръстил и им сложих магазина. Не чакам мед, достатъчно ми е да изградят основит в магазина и ако напълнят една пита ще е доволно... та това ми беше логиката, ама те вместо да градят взеха да ядат основите? Цепя ги щото съм начинаещ и само за един кошер е лудост да имам - та смятам да зимувам три... пък на пролет ще му мислим какви ще ги вършим.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))