Баща ми и дядо ми имаха 2 лозя и обработваха още 2.Плюс това имаме иоще 4 асми.Едната асма е кабернето.По закон кабернето даваше през година, но след като баща ми започна да я наторява и полива ,започнахме всяка година да берем добри количества.Рекорда беше 16 касетки от 25 кв.м.от 2 лози.
За Авуза и Булгара моето мнение е , че Афуза е с много по длъг грозд.Зърната са по продълговати и с по рехъви зърна.
Имахме 1 лоза Гъмза.Много силно вървеше.Много добри количества грозде даваше ,но баща ми задължително чистеше листата ,за да може да съзрее гроздао.Прекалено много листа имаше,
Сензото беше от любимите сортове на баба ми.Само повтаряше „Сензото - Сензото.“
Баща ми казваше за Шардонето - Лоша година няма за него.
Важно е крайния резултат. Какво вино се получава от гроздето ( дали боли глава от него и колко дена те боли главата)
За десертното е важно , колко време издърза десертното грозде през зимата ( дали мухлясва по селажите)