Напъхах и 12тата рамка - не всичко е пълно, но има много пчела. Ще цепя кошера на две и имам редица въпроси по тази процедура. Реално ли е да го разцепя на три? На пръв поглед ми се вижда лесно - купувам нов кошер, купувам си късметлийска майка, вземам шест пити с пчели, без майката да е на тях и ги натиквам в новия кошер, после им пускам новата майка и готово? Какво пропускам? Какво мога да объркам? Трябва ли да сменям местоположението на стария кошер и да сложа новия на негово място? После здраво хранене със захарен сироп за да набъбнат до зазимяване. Чакам мнения и съвети...
Да развиваш кошер не е занаят, а стратегия!
После се придава по някоя от процедурите за придаване. Самият аз все още не съм го правил, тъй като от тази година се занимавам, но останах с впечатление, че стандартно се отчупват капачетата на входовете и се запълват с храна, така че пчелите сами да освободят майката. Може би вече го знаеш това, но реших да се обадя в случай, че не го...
С риск да попадна в класацията на Дончев "незнаещи дето се правят на знаещи", ще споделя какво бих направил аз :
1 делиш майката с две пити пило предимно запечатано и две с храна и стръскваш още две, за да има покритие други те ги оставяш да се оправят след месец проверяваш за пронела майка;
2. Правиш две отводки на по 3 рамки с нови майки(предвид малкото ти готов инвентар не ти го препоръчва), не че няма да стане ама..... Трябва да сложиш и храна разбира се.
Има един куп условности, като паша, брой рамки с пило, но нека не ставам отегчителен.
Препоръчвам темата на Ангел Йосифов за късните майки и отводки
Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях. - Мечо Пух
Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях. - Мечо Пух
Старая се да съм доста словоохотлив, че да мога да наваксам невъзприемчивостта на други./справка другия форум - дядо Боян/
Нали трябва да се развличам, а и вършейки още куп работи през това време/няма да изброявам/, дори чакам някой като теб само да натисне бутона. Четвърт - кой ще те чака вечно бре?С теб се комуникира лесно, понеже зацепваш на четвърт оборот![]()
Благодарско за съветите - вземам ви ги всичките и цепя на три! Мога да сдобия лесно два стари празни кошера. Вторият вариант е да купя нови чамови на 3.5 дебелина. Трети вариант ПЕНО ПВЦ от тази обява: https://www.olx.bg/ad/ppoizvodstvo-n...tml#b080e5ee29 Твърдо ДБ 12 рамки, даже ако се намери някой да предлага ДБ на 15 рамки съм готов да им дам простор? Дайте съвети кое да избера. На 850 метра от двора има 20тина декара слънчоглед и тъкмо цъфна - как да разбера дали мойте пчели го посещават? Някой да ми предложи две хубави, млади, оплодени майки? Сертификати и тем подобни не ми трябват - искам само качество и носливост...
Да развиваш кошер не е занаят, а стратегия!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))