Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4218

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Направих горе-долу същото като описаното по-горе от колегата Иванов, само че отводките не бяха сборни, а чрез разделяне - ако намеря майката до 5 минути, изнасям я в отводка, ако не я намеря - деля на две. Накрая стръсквам пчели на отводката. Започнах на 19.05. До момента имам 2 отводки и два осиротени кошера оттогава, в които няма още яйца, а майка не намирам. Дадох им по една пита с яйца преди седмица, отгледаха и запечатаха пилото, но не направиха маточници. Това ме озадачава - какво да ги правя тия, да им давам ли пак пита с яйца? Последно ги проверявах вчера.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Направих горе-долу същото като описаното по-горе от колегата Иванов, само че отводките не бяха сборни, а чрез разделяне - ако намеря майката до 5 минути, изнасям я в отводка, ако не я намеря - деля на две. Накрая стръсквам пчели на отводката. Започнах на 19.05. До момента имам 2 отводки и два осиротени кошера оттогава, в които няма още яйца, а майка не намирам. Дадох им по една пита с яйца преди седмица, отгледаха и запечатаха пилото, но не направиха маточници. Това ме озадачава - какво да ги правя тия, да им давам ли пак пита с яйца? Последно ги проверявах вчера.

Щом са отгледали пилото, значи майка има, просто не е пронесла.Според мен скоро трябва да пронесе, съдейки по датата на образуване на отводката.Горе-долу след месец трябва да видиш яйца.
    Успех!

Автор
    Регистриран
    03.03.2016
    Пчеларски район
    обл. Ловеч
    agro както казваш че си ги разделил на 19 Май, то значи че около 1 Юни би трябвало майките да са се люпили (много важно нещо е след направата на отводката да се прегледа в края на първата седмица - има ли мъчила и колко са те, ако са повече от 3 разваляш най калпавите и оставяш най хубавите две). Ако всичко е било добре до 8-9 Юни би трябвало да е извършила брачният полет и да се завърне. Седмица след това трябва да видиш малките пави яйца в килийките. Като си им сложил прясно пио и те не са направили мъчила би трябвало да има майка която не е пронесла и другият момент е като отвориш кошера в нормално време - не в жегите ако няма мама то той започва да плаче.

Почетен Автор
    Регистриран
    24.12.2017
    Пчеларски район
    Кирково .Кърджали
    Цитат Първоначално публикувано от Христо Димитров Виж публикацията
    Щом са отгледали пилото, значи майка има, просто не е пронесла.Според мен скоро трябва да пронесе, съдейки по датата на образуване на отводката.Горе-долу след месец трябва да видиш яйца.
    Успех!
    А,ако няма майка,няма да отгледат пилото ли?

Почетен Автор
    Регистриран
    02.02.2015
    Цитат Първоначално публикувано от mici-92 Виж публикацията
    А,ако няма майка,няма да отгледат пилото ли?
    Би следвало да си направят маточници
    Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях. - Мечо Пух

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2012
    Пчеларски район
    Шумен
    При мен от 50 отводки имам брак около 5-6, поради изгубени майки, или такива, които просто не пронесоха. Имах два случая в които видях шлейфовете в задниците на майките, и двете наедряха , чудесен външен вид, но едната за 10 дни не пронесе, а другата така и не се отърва от шлейфа си за тези 10 дни. Единият го спасих с придадена майка, но другият не прие новата си майка по някаква причина и сега е на свищеви маточници. Спасих и няколко отводки със загубени майки, като повечето от тях не даваха признаци да са без майка, затова като имам съмнения задължително търся да видя майка, а не просто да гледам спокойни ли са пчелите, че се случва понякога пчеларят да се подведе и накрая резултатът е търтовка.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от krasimir00 Виж публикацията
    ...не даваха признаци да са без майка, затова като имам съмнения задължително търся да видя майка...
    Търся и аз, ама няма - на пет пити пчели де ще се скрие? Напоследък установявам, че взех да виждам майката на мига, стига тя да е на питата. Явно опита с нищо не може да се замени, преди имах чувство, че само случайно я намирам тук-там из някой кошер. Налага се да пътувам, та зарязвам отводките на съдбата им, като се върна, ще броя търтовките.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    ТНапоследък установявам, че взех да виждам майката на мига, стига тя да е на питата. Явно опита с нищо не може да се замени, преди имах чувство, че само случайно я намирам тук-там из някой кошер.
    А така. Сети ли се какво бях казал преди време, как се намира майка? И мисля, че именно на теб го казвах.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •