Ако ще се отнеме нещо преди главната паша,то трябва да е откритото пило и яйцата.
Ако ще се отнеме нещо преди главната паша,то трябва да е откритото пило и яйцата.
Отнемане на яйца да, стеснява на плодника да, но отнемане на летяща пчела не преди паша.
Сега ми се въртят 3 въпроса в главата, аз имам своите отговори, но да видя какво мислите!
1 Как ще е по добре, да обединя кошер с отводка или да си оставя кошерите да работят а да обединя по 2 отводки.
2 На майка и счупих средния крак без да искам дали ще може да работи понеже е много хубава.
3 Млада майка е заредила доста пило но е разхвърляно, дали ще е добра.
Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях. - Мечо Пух
Моето мнение:
1.Кошерите оставяш да работят и обединяваш отводки. Аз не бих си пипал основните семейства, защото повече бих навредил , колкото да помогна.
2,Според мен я смени, никога няма да е същата. Вярно си е за яд, но нямаш избор.Никога няма да е същата.
3,Ако не е плътно пилото според мен не е добра.Хубавите и качествени майки снасят плътно, дет се вика и по дъската
Успех!
1. Зависи от семейството и отводката и пашата , няма универсална рецепта точна рецепта не винаги силата е от броя пчели а от съотношение на летящи вътрекошерни и пило, описано е в литературата кое колко %.
2. Майките имат 6 крака ама нали някой хулигани нарочно ги режат за самосмяна.
3. Не винаги младо е равно на качество.
П.П.То това е моето мнение от литература а не практика но мисля ,че при пчелите често има изключения.
1.основно със отводка.
2.Сега,в навечерието на слънчогледа е добре да се ограничи-блокира майката,за да работят за мед.Ако е необходимо,пчелите ще я сменят до месец-два.Следи.
3.Настават жеги и това може да е причината,особено,ако кошера не е засенчен.Всъщност,ако жегата се задълбочи,очаквам свиване на пилото до 2-3 рамки..
Е, те точно тук е заровено кучето. Понятието "главна паша" при мен май остана в миналото. Потече и спре, потече и спре. Преди поне слънчогледа беше константа и щом започна и той да бяга по тъча значи нещата са сериозни. Това е при мен де. Ето защо първо разбираш какви са пашите и после идват системи и техники.
Медец
В момента има 21 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 21 гост (и))