При мене приноса все още или е мираж или е много слаб. На единия пчелин цяла пролет храних два пъти седмично, развих супер силни семейства с цел да ги разделя и когато го направих преди една седмица видях че нямат грам мед и са на ръба на отцеляването, от тогава до сега започнах да ги храня като овцете, сутрин и вечер по една хранилка сироп, но като гледам ефекта е нулев като изключим това че са още живи....
Онзи ден видях и хванах първия рояк за 5-годишната ми "кариера" на пчелар. Най-вероятно е от моите, но добре се получи, че остана мой. Таман пристигнах на село и те се хващаха на ябълката на съседите, покриха 3-4 рамки и видях поне 3 майки докато ги прехвърлях в кошер.
Обаче друго ме притеснява, вече почти на всички кошери сложих и втория магазин (ДБ10), в магазините има и мед и пило. Миналата година на два-три пак беше така - качвах по 2-3 магазина, че майките се качваха и в началото на юли като поглеждах в плодника - ни пило ни мед. Едвам до септември ги свалях в плодника.
Тази година пробвах с ханеманови, не съм доволен и ги махнах...
Ако някой може да ме посъветва нещо по този въпрос, ще съм благодарен.
Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях. - Мечо Пух
,,Представената графика (вж. Фиг. 1) показва две криви, характеризиращи динамиката на развитието на пчелната колония, скоростта на производство на яйцата на майката и общата численост в семейството. От графиката става ясно, че максималното производство на яйца на майката достига през юни и съответно общият брой на пчелите достига своя максимум в края на юли, когато реколтата от мед вече е приключила в повечето региони. Така че какъв е смисълът на отглеждане и грижа за пчели, които само ще консумират храна?,,
П.П.Това горното е за Русия като календарно време но мисля, че посоката на мисълта ти съвпада с тази на извадката от статията.
Ако нямаш силна паша /аз също много рядко слагам ХР но основната паша е слънчоглед и те сами си я блокират/ та ако си в район със слаба паша може би ще ти се наложи работа с Х.Р. или трябва друго нещо да измислиш за ограничаване на майката във времето на паша евентуално юни-юли зависи от много фактори но мисля, че много пчели и пило не винаги е добре.
Викам си, че ще опитам да извадя малко мед, а те кошерите за подхранванеАйде завивай!
Все пак поомазах центрофугата ама малко пародийна работа, все едно свалям магазините есента и въртя ако има нещо. Отчитам и мои грешки ама мисля, че и природата ми подложи крак на 2 пъти и вместо да си взема бележка аз го карам все едно е преди 20 години. Меда е по-тъмен отколкото очаквах, с червеникаво-оранжев отенък. Имаше пити и с мана. Нищо общо със светлия пролетен мед, който първо вадя.
Продължаваме напред!![]()
Медец
Положението е трагично, има някакъв мед, но! Оплождането на майките е много зле, губят се.
В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))