Днеска, след кротките занимания в дърводелницата (направих си универсален cloake board за 7, 8, 9 или 10р сандък ), по обяд, когато се затопли и се разхвърчаха, реших да погледна в някои от кошерите, след дъждовните и после ветровити дни.

Имах подозрения за един от кошерите, че може да е изпаднал в роево настроение, въпреки, че по вънншни белези очевидно работеха - носеха прашец.
В роево състояние беше. Имаше както захранени, така и запечатани маточници.
Реших да пробвам един от методите, за които бях чел и до колкото помнех - оставяне на майката на восъчни основи и преместване на всички пити в друг сандък, на близко разстояние. Уви, не намерих майката.
По крайните пити имаше толкова много пчели, че се стичака като рядък мед - накъдето наклоня питата. По средните - нормално.

Извадих всички плодникови пити и сложих ХМР между плодника и магазина.
Стръсках всички плодникови пити в новия сандък през ХМ решетка, с надеждата да я открия.
Не. Само търтеи останаха отгоре. Оставих им 2 пити с маточници пита с перга и пита с мед. Другото восъчни основи.

Междувременно стария сандък започна да се пълни с летящата пчела на восъчните основи. Много летяща пчела се връщаше с прашец, и се чуедеше какво става и оставаше по стената на кошера отвън.

Майка не намерих до края. Останаха само 3 варианта - да е отлетяла с рой, да е минала през ХМР или да е заключена в магазина. Там обаче вече беше се напълнило с летящи пчели.

Тогава взех последното решение - сложих магазина на друго дъно на друго място, сложих една пита с 2 хубави маточника и пило при летящата пчела - за
да имат къде да се разтоварят летящите и да са относително спокойни - че си имат надежда.

Така останах с 4 сандъка:

1. Стария сандък с летящата пчела с малко млади пчели и 9 пити с восъчни основи.
2. Новия сандък с младите пчели с няколко маточника на 2 пити, прашецова пита и медена пита. Общо 8 пити плътно запълнени с пчели!
3. Магазин на дъно, който утре ще видя, какво има в него, като пак се разлетят летящите и се върнат в (1).
4. Фибранено сандъче (петичка) с 3 пити с хубави маточници и много пило, ВО и магазинна пита налята с вода.

Уроците за мен са много:
1. Майките тябва да се маркират.
2. Само с четене не става - заблуждавах се, че всичко е наред. Щом носят прашец, значи работят. Щом градят в магазина, значи всичко е ок.
3. Роевите майки, колкото и да са продуктивни, винаги трябва да очакваш да се роят пак.
4. Инвентара трябва да е наблизо, а не в другият край на двора. И винаги не стига
5. Преди да правиш Cloake board, провери дали си нямаш маточници под ръка
...и много други.

Успях да прегледам накрая и кошера "близнак" - Пак роева майка, черничка, пак с кротък нрав. Пак с много пчели. Няколко маточни чашки по дъното на питите - празни. Всичко беше ок там. Те са ми надеждата да донесат акация следващите 2 хубави дни Сложих им ХМР. Другите три ще ги гледам утре.

Само споделям Ако някой ми каже, че съм направил глупост, няма да се сърдя. Съвети също не отказвам.