Днеска, след кротките занимания в дърводелницата (направих си универсален cloake board за 7, 8, 9 или 10р сандък), по обяд, когато се затопли и се разхвърчаха, реших да погледна в някои от кошерите, след дъждовните и после ветровити дни.
Имах подозрения за един от кошерите, че може да е изпаднал в роево настроение, въпреки, че по вънншни белези очевидно работеха - носеха прашец.
В роево състояние беше. Имаше както захранени, така и запечатани маточници.
Реших да пробвам един от методите, за които бях чел и до колкото помнех - оставяне на майката на восъчни основи и преместване на всички пити в друг сандък, на близко разстояние. Уви, не намерих майката.
По крайните пити имаше толкова много пчели, че се стичака като рядък мед - накъдето наклоня питата. По средните - нормално.
Извадих всички плодникови пити и сложих ХМР между плодника и магазина.
Стръсках всички плодникови пити в новия сандък през ХМ решетка, с надеждата да я открия.
Не. Само търтеи останаха отгоре. Оставих им 2 пити с маточници пита с перга и пита с мед. Другото восъчни основи.
Междувременно стария сандък започна да се пълни с летящата пчела на восъчните основи. Много летяща пчела се връщаше с прашец, и се чуедеше какво става и оставаше по стената на кошера отвън.
Майка не намерих до края. Останаха само 3 варианта - да е отлетяла с рой, да е минала през ХМР или да е заключена в магазина. Там обаче вече беше се напълнило с летящи пчели.
Тогава взех последното решение - сложих магазина на друго дъно на друго място, сложих една пита с 2 хубави маточника и пило при летящата пчела - за
да имат къде да се разтоварят летящите и да са относително спокойни - че си имат надежда.
Така останах с 4 сандъка:
1. Стария сандък с летящата пчела с малко млади пчели и 9 пити с восъчни основи.
2. Новия сандък с младите пчели с няколко маточника на 2 пити, прашецова пита и медена пита. Общо 8 пити плътно запълнени с пчели!
3. Магазин на дъно, който утре ще видя, какво има в него, като пак се разлетят летящите и се върнат в (1).
4. Фибранено сандъче (петичка) с 3 пити с хубави маточници и много пило, ВО и магазинна пита налята с вода.
Уроците за мен са много:
1. Майките тябва да се маркират.
2. Само с четене не става - заблуждавах се, че всичко е наред. Щом носят прашец, значи работят. Щом градят в магазина, значи всичко е ок.
3. Роевите майки, колкото и да са продуктивни, винаги трябва да очакваш да се роят пак.
4. Инвентара трябва да е наблизо, а не в другият край на двора. И винаги не стига![]()
5. Преди да правиш Cloake board, провери дали си нямаш маточници под ръка![]()
...и много други.
Успях да прегледам накрая и кошера "близнак" - Пак роева майка, черничка, пак с кротък нрав. Пак с много пчели. Няколко маточни чашки по дъното на питите - празни. Всичко беше ок там. Те са ми надеждата да донесат акация следващите 2 хубави дниСложих им ХМР. Другите три ще ги гледам утре.
Само споделямАко някой ми каже, че съм направил глупост, няма да се сърдя. Съвети също не отказвам.

), по обяд, когато се затопли и се разхвърчаха, реших да погледна в някои от кошерите, след дъждовните и после ветровити дни.
Сложих им ХМР. Другите три ще ги гледам утре.
Цитат