Здравейте,
Искам да попитам, дали магазинните пити, ползвани за медосбор предната година, стават за отглеждане на пчелно пило.

Тази година ми е трета, но за първи път имам добре развити пчелни семейства. Кошерите са ми ДБ10 с дълбоко изцяло мрежесто дъно. 2 от тях, най силните, зимуваха на отворено дъно и магазин отдолу и започнаха много бързо развитието тази пролет. Бързо напълниха плодниците с пило и по някое време (на 6.04) преместих магазините отгоре, като ги отделих частично с платно. Идеята ми беше, хем да си пазят топлината в студените нощи, хем да могат да минат нагоре, ако решат да продължат работа.
Вчера ги погледнах и вече бяха започнали да се качват в магазина (примерно сумарно 2 магазинни рамки плътно запълнени с пчели). В плодника всички рамки до предпоследната са с пило. Восъчните основи (по 2 на кошер) са изградени, и осеменени. Всеки изминал ден пчелите ще нарастват

Искам да им създам работа до цъфтежа на акацията, защото няма друга силна паша в момента в района.

Подходящ ли е варианта напълно да премахна платното, като се надявам майката да се премести нагоре и да си имат работа още 2 седмици в изградените медови пити, или пък по добре да сложа восъчни основи, та да имат още повече работа...

Абе имам чувството, че трябва да направя нещо, че а ги задържа в кошерите, ама се чуватвам неуверено

Благодаря предварително, ако вече е коментирано някъде, само ме насочете.