Първоначално публикувано от
qnkov90
Здравейте. Имам въпрос, за да разбера къде съм сгрешил. Преди 3 седмици кошера ми беше 3-4 рамки пчели, около 2 с пило. Доста добре изглеждаше, излизаше навън доста - готово за развитие. Сложих му ленти херба стрипс 2бр. и третирах за нозаметоза с продукт от пчеларски магазин. Сипва се от спринцовка 0,5 в 1 литър, нещо такова беше. 2 хранилки пълни сипах така, за 1 седмица се изпи. Есента също е третирано. Видях, че почти няма и мед, сложих 2 рамки с мед и подхранвах през ден със сироп. Нещата изглеждаха добре, защото сиропа се взимаше за 1 ден. Но последните дни забелязах, че няма пчела баш отпред, но сиропа се пие (явно крадците). Също така последната седмица намирах по 10-20 пчели умрели в хранилката. Отворих и намерих пчелите на дъното. Не бяха много. Имаше венец-пило по рамките запечатано - не много, и тук-там умрели пчели по рамките. Нямаше капка мед (явно откраднат, така си мисля). Пчелите всичките бяха потъмнели-черни, по стените на магазина имаше петна. Магазинът беше отдолу с рамките, кошера отгоре. Къде е грешката сега? Третирал съм, подхранвал съм... Замислих се, ако съм убил майката, защо няма нито един маточник започнат? Или нещо третирането да е оказало влияние или някоя болест или пръскани дръвчета... Времето тук беше непостоянно, ту студ-ту-дъжд-ту-слънце ... Кошерите ми са с 3-4 см отвор на прелката, като имат и отвор отдолу 10х10. Останах с един кошер, който е средно положение. Не знам колко ще го бъде. Не изглежда да се засилва, майката му е миналогодишна. А на умрелия правеше 2-ра година.