Колега, малко ти е къс ластика..., но то си е за твоя сметка! На въпроса. Хубаво е да опишеш и пашата в района. Без да я знам ще споделя мнение. Аз не бих бързал и не бих заложил на слаби отводки. Инвентар предварително осигурен!!! На силния, бих му сложил втори корпус с основи, когато направи 6 пълни рамки с пило(не ти знам и пчелите!!!). Ще ти трябват изградени пити. Ако има слънчоглед или добра паша през Юли, върни мин.50 дни и някъде там ще ги разцепя на гол рой. Има достатъчно изписано как се прави и какво следва. Към датата на разцепване трябва да са с много пчели. Най-добре в предроево!!! Ако не са достатъчно пчелите, няма да получиш пълния ефект на практиката. За да ги докараш до много пчели, работи от сега. Ако някой не е готов, не го цепи. Ако са няколко, направи сборна силна отводката(4-5 пити пило и допълнително адекватно количество пчели). С достатъчно подхранване, всички ще градят и ще влязат в Юли способни да трупат мед. 7-10 дни преди пашата спри сиропа. Ако можеш 1 път седмично да сипваш нека виси и суха храна над главите им. Важно е максимално да се множат и градят. Всичко това, е добре да се изпълни с готови оплодени майки!!!! Нямаш време за губене и място за риск от незавърнала се майка. Има подробности но става учебник. На две години си!!! тепърва ще се учиш да работиш с повече кошери. Ударното умножаване, често води до зимна смъртност на отводките, което за мен е неприемливо. Важно е да не изпуснеш пчелите(роене!). Ще ти трябват. Това е моето предложение. Така може да ги удвоиш или почти, но ще имаш достатъчно силни семейства за зимата, за да продължи успешно плана през следващата пролет. Всичко написано е според моя район. Твоя... не го знам. Въоръжи се с повече търпение и по-ведро... Успех!

Цитат