Благодаря на хората писали в темата...
Към agro - Не питай старило - питай патило;
Към Nilak - Не знам повече от питаните;
Към demonj - Търтевия фронт може да е оскъден на семейства с по 2-3 рамки пчели;
Информираността ми е заради първите МОИ два броя кошери, които ги купих и уморих (бяха на 4 рамки пчели и 3 рамки ПЛЪТНО запечатано пило ДБ рамки) май 2017г . Две седмици след покупката единия кошер се оказа без майка (явно съм я убил по време на прегледите...) Направиха маточници излюпи се майка, направиха пак маточници излюпи се майка - не, не, и не! Към юли този кошер имаше 1 рамка прясно пило. Другият до това време направи 7 рамки пило (една дадох на "куцият кошер") и две пило и една с мед направих 3-то семейство. Основното от което взех рамки с пило изгради 3 основи, напълни се плодника - сложих изградени магазини рамки - мед на три рамки ДБ, но не пълни на 100%...... не взех мед и след август ги оставих на произвола... От както ги купих не бях ги третирал с нищо за акар, слагах строителна рамка на отводката и проблемния кошер, (не исках да бутам хубавия кошер да не го осакатя...) но те не градяха... Индианска работа общо взето... Единственото, което направих за зимата беше да им сложа предпазителите против мишки... и да им дам инвертиран сироп...
Дойде началото на февруари 2018г. слагах си ухото зад кошерите и ги чувах как жужат едни по-силно други по-слабо и се радвах, че са живи и след 3 дни стана голяма поледица за два дни... И трите кошера не се чуваха... Като ги отворих двата бяха изцяло на дъното, а единия на края на кошера умрял с майката и запечатаното пило...
Всичко като дати и рамки малко ги карам наизуст и го пиша това за информация - КАК НЕ СЕ ГЛЕДАТ ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА! Проблема не беше нито във поледицата, нито в пчелите, нито акарите, а в САМИЯТ ПИШМАН ПЧЕЛАР!
За таз годишните семейства ще пиша друг път, че доста дълго стана...
Като начинаещ пчелар моите съвети са - Зазимявайте силни семейства, третирайте за болести, слагайте редовно нови рамки и бракувайте старите! Ако спазите всичко това нагласяйте центрофугите и кошерите за нови и нови пчелни семейства и много мед!
Поздрави!