Ето, написани са няколко проблема.
Пръскането и отравянията имат място в закон за пчеларството.
Доколко е проблем качеството на инвентара, може да се поспори. Има си закони по въпроса и начини за рекламация и отговорност - не е предмет на пчеларски закон.
Въпросът за болестите става за предмет на закона.По мое мнение пчелите не трябва да се лекуват от заразни болести. Заразените трябва да се елиминират и бройките да се създават отново, по примера на птичия грип. Ветеринарите трябва да са водеща страна в този процес. Горе-долу това и субсидиите са единствените смислени обяснения за нуждата от регистрация на кошерите. Колкото до ветеринарните лекарства - вероятно има достатъчно нормативна база, която ги касае. Ако няма - не му е мястото в закон за пчеларството.
Лаборатория за пълен анализ на пчелен мед е глупаво да няма и да пращаме пробите в Германия. Става за предмет на закона.
Кражбите с пчеларски закон не става да се борят, те са следствие от по-мащабен дефицит- този на съзнанието. Тоест, не може да са предмет на пчеларски закон.
Осигуровките, данъчното облагане и регистрацията като ЗП са достатъчно разработени в общото законодателство - това също не касае специализиран пчеларски закон.
Продажбите на дребно са регламентирани извън пчеларския закон и също нямат място в него.
Цената на меда е следствие от пазара, не може да се регламентира със закон в свободна държава. Може само в държавата на развития социализъм, но тя умря вследствие именно на такива регламенти. И заграждането на границите не помогна.
Казвайте друго, за което не се сещам, касаещо дребните пчелари.
Колкото до промишлените пчелари, следва някой да изложи и специфичните техни проблеми. Например - начини на субсидиране, контрол върху измамите и т.н. Все ми се струва, че без програми и субсидии промишленото пчеларство или ще изчезне, или ще се рационализира до степен на икономическа рентабилност. Възниква въпроса - има ли обществена нужда от него в момента? Защото, ако изведнъж се появи нужда - лесно се създава. Обявявате субсидия на калпак /брой кошери/ и на следващата или по-следващата година ще имате стотици хиляди кошери горница в наличност.
Доколкото чета, съществена част от закона е племенната работа и майкопроизводството, в мен възниква въпроса - доколко е важно това? Може ли някой да отговори защо е важно и да посочи аргументите. По света да не би да съществува икономически рентабилно пчеларство само там, където имат майкопроизводители? В класическото животновъдство е ясно - племенни стада се създават бавно и се поддържат скъпо. При пчелите така ли е и дали изобщо е възможно?
И накрая - за мен генералният въпрос е: Ако няма специфичен закон за пчеларството, то ще изчезне ли? Ако беше така, досега да е изчезнало, пък не е. Единствената реална заплаха според мен е, че повишаващия се стандарт на живот ще направи нискодоходни дейности като пчеларството неатрактивни. Тогава обаче нуждата от опрашване ще принуди земеделците по неволя да го развиват. Т.е., пак няма да има нужда от закон.

Цитат