Един колега вече предложи идея да се направи сравнително проучване от типа кой какво получава за парите си. До колкото знам идеята идва от практиката в Дания, където най-доброто от всеки пчеловъд всяка година се оценява от независими(обикновени) пчелари-оценители. И после всяка година има класация. Според мен идеята е много добра и сега е времето ПОНЕ БПРА да я подкрепи с участието си
Аз още не мога да проумея, как някой държащ на авторитета си коректен производител би могъл да ТЪРПИ да го слагат под общ знаменател с ЛИЦЕНЗИРАНИ, на които вече 10 години им се носи славата, че продават излюпени маточници, наместо оплодени майки и разпространяват болести.
Хайде - вие сте на ход, защото вярвам това е в интерес на всеки КОРЕКТЕН, предлагащ КАЧЕСТВО производител.
ЛИЧНО моето мнение е че проблемът не е в наличието или отсъствието на ЗАВИШЕН КОНТРОЛ, а в самата ЦЕНТРАЛИЗИРАНА СТРУКТУРА на пчеларските развъдни асоциации. В (почти) всички държави от ЕС развъдната дейност се извършва от отделни пчеловъди, обединени в развъдна асоциация. ВМЕСТО от развъдна асоциация, разполагаща със свои майкопроизводители-репродуктори

Цитат