минават спокойно , само дето прашец не оставят
По едрите не минават,лично наблюдение колега !
минават спокойно , само дето прашец не оставят
По едрите не минават,лично наблюдение колега !
Здравейте колеги! Нов съм и искам съвет - от няколко седмици наблюдавам, че оси влизат през прелката (която е стеснена) . В по-хладните дни осите влизат и остават по няколко минути в кошера (обяснявам си го с факта, че пчелите се свиват на кълбо), но в по-топлите охраната на входа ги гони (и бие) . Сложил съм пластмасово шише с разтворена захар и оцет до кошерите, но без резултат. Зазимил съм семействата (от 22 септ) и не съм запознат с обстановката вътре. Днес -31 окт- бе топъл деня и пчелите облитаха добре. Възможно ли е осите да са увредили семействата и има ли нужда да правя преглед.
Пробвай с бира.
Не мисля, че има място за безпокойство, тази година е така. Ако си зазимил силни семейства, няма от какво да се притесняваш. Осите летят и търсят храна при по-ниски температури, при които пчелите си гледат семейните задължения. Според мен няма смисъл да ги пипаш, но за собствено успокоение сутрин мини и ги почукни, и по-звука би усетил "боеспособността" на семейството, с която би се противопоставило на осите. Ако установиш нещо нередно, то тогава можеш да предприемеш мерки към разформироване и събиране с друго семейство.
Ще пробвам, може пък да понамалеят нападенията
здравейте ,колеги да ви питам сега имате ли нападение,при мен има,почнах от0.сега са рояк на5р.и отводка7р.
Осите пак започнаха да безпокоят пчелите.
Да чукна на дърво, все още не съм виждал кьорава оса!!....предупредил съм всички съседи, ако видят гнезда на оси из дворовете си, да ми казват - черпнята от мен после.
Скоро ще пусна за продажба новата си тайна съставка за оси.Като магнит е за тях 10лв/л.Ако някой ще се бори с осите сега му е времето.Колкото повече майки затриете толкова по малко ще ви е проблема септември.
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))