Екипът успял да установи ролята на термопчелите, използвайки нова технология, която отчита температурата вътре в кошера. Термални камери показват как термопчелите затоплят всяка килийка с какавида до точната температура, като се залепят за стените й и предават топлина. В зависимост от външните условия и големината на кошера термопчелите може да бъдат от няколко до неколкостотин.

“Според досегашните схващания какавидите в гнездото произвеждат топлината, а пчелите се прибират вътре, за да се стоплят. Сега обаче виждаме, че има възрастни пчели, които отговарят за поддържането на температурата”, обяснява проф. Тауц. Откритието показва също така, че е много полезно в кошера да има и празни восъчни клетки, които повечето пчелари не обичат. Оказва се обаче, че те са много важни за поддържането на живота в колонията и че „централното парно отопление” работи именно чрез тях.

Пчелите обичат кафе и цигари

Мнозина от нас се нуждаят от кафе и цигара, за да започнат деня. Сега се оказва, че пчелите не са по-различни. Те предпочитат нектар с малки количества никотин или кофеин пред сок без тези подобрители, установиха израелски изследователи от Университета на Хайфа.

Цветният нектар се състои главно от захари, които доставят енергия на насекомите. Нектарът на някои растения обаче съдържа малки количества от вещества, определяни като токсични, като кофеин и никотин. Изследователският екип проучвал дали ролята на тези вещества е да привлича пчелите към нектара, или пък са просто вторични продукти без никаква специална цел. “Те може да са селектирани в хода на еволюцията, както при хората, за да направят пчелите зависими”, смята шефът на екипа проф. Идо Изаки.

Никотинът се среща в естествено състояние в цветния нектар на някои видове тютюнево дърво, докато кофеин има в цветовете на цитрусовите култури, особено високо е съдържанието му в грейпфрута. За да установят дали пчелите предпочитат нектар с кофеин и никотин, учените поставили направен в лаборатория нектар с различна концентрация на захар и различно съдържание на кофеин и никотин. До тях бил сложен и “чист” нектар, съдържащ само захар. Концентрациите на кофеин и никотин варирали от нива, съответстващи на тези в естествения цветен нектар, до много по-високи. Резултатът показал, че пчелите

предпочитат нектара с най-близко до природното съдържание на никотин и кофеин.

Според изследователите е много трудно да се твърди категорично, че веществата, водещи до пристрастяване, са се появили по време на еволюцията, за да направят опрашването по-успешно. На базата на изследването обаче може да се приеме, че растенията, оцелели при естествения подбор, са именно тези, които са развили “правилните” нива на никотин и кофеин. Това им дало възможност да привличат и след това да не отблъскват пчелите, с което пък придобили значително предимство при опрашването пред другите растения.