Здравей,
аз не съм от опитните пчелари, но тъкмо си четях "записките" по този (твоя) въпрос.
Януари и февруари – медно-захарно тесто
Март /началото – до 5-10 март/ започват и подхранванията за активизиране на пчелните с-ва.
Те се извършват по следния начин:
1.Започва се с разпечатването на собствените медови запаси в гнездото. В началото на март, при условие че акацията започва да цъфти към 10-ти май, се разпечатва една от по-крайните пити (през една от пилото). Например, ако гнездото е на 6 пити, а третата и четвъртата, броени откъм преградната дъска, са с пило, ще се разпечати или шестата - до стената, или първата - до преградната дъска. В никакъв случай не трябва да се разпечатва питата до самото пило, защото ако настъпи застудяване, каквото почти винаги има по това време, пчелите се събират на кълбо върху пилото и няма да бъдат осигурени с храна - разпечатания мед е изнесен от питата и тя е празна.
Количеството на разпечатания мед се определя от количеството на пчелите в с-вото. На всяка плътна междина се разпечатва по 1 кв.дм. мед от едната страна на питата (около 160-170 гр. мед).Например – 3 междурамия с пчели – 3 кв.дм.(30Х10 см.) Пчелите пренасят този мед около пилото и осигуряват своето изхранване и изхранването на пилото при евент. повратни застудявания.
2. След това ще се разпечати останалия на питата /същата/ неразпечатен мед. Ако на нея няма мед за разпечатване, ще се разпечати медът на крайната пита от другата страна на гнездото.
3. Третото и четвъртото разпечатване се извършват на питите до пилото.
4. Започне ли принос на цветен прашец (от бадема, мъртвта коприва, джанката и др.), разпечатва се и медът на питите с пило и се започва подхранването със захарен сироп.
Започва се със сироп, когато нощната Т трайно се задържа на/ над 2-3С гр., задължително да има цъфтеж на овошки - джанки, праскови, ябълки и усилен принос на цветен прашец. Започва се с медено-захарен сироп (захар:мед:вода = 1:1:2) по 250 - 300 мл. през ден /предпочитам да давам сиропа сутрин, с Т около 30 гр./
След това преминавам само на захарен сироп, като концентрацията му е функция на Т - колкото е по-ниска Т на въздуха, то толкова е по-гъст сиропа(2:1 ; 3:2 ; 1:1) и обратно!
Надявам се да ти е от полза! Успех!