Здравейте , не се сдържах да пиша тук тъй като това е професията ми . Имам дърводелски цех . Тази година направих първите си кошери. Искам да споделя какви са моите виждания за необходимите машини .
1-ви вариант ,ако можете да си намирате заготовки с нужната дебелина ,например ако правите корпусите 35 мм ви трябват дъски калибровани по дебелина на този размер. С това ще избегнете нуждата от Щтрайхмус и банциг.
2-ри вариант производство от необработен материал ,дъски ,талпи. Банциг ,даване на размери по ширина и дебелина с надмерка за рендосване. Абрихт ,даване на базови повърхнини на две съседни страни. Щтрайхмус ,точен размер по дебелина . И от тук нататака всичко може да се довърши на циркуляр с каретка .Пробивна машина каквато и да е.
Относно размера на талпите аз постъпих така. Сухи иглолистни с дебелина 50 мм . Стените на корпусите ги направих страничните 25 мм предна задна 30 мм . От фирите при разбичването на 50 мм до 25 и 30 мм после направих 60 рамки от материала за два трикорпусни ЛР кошера.

Цитат