Браво Станко, цялка дърводелна спретна вече![]()
Абсолютно съм съгласен с теб колегаПървоначално публикувано от Бай Пчеличко
![]()
Последните 2г ползвам само циркулярчето с раздвижен плот.Другите машини почиват![]()
1000 пчелари - 1000 технологии
Станко, честито ! Макар че тез операции ги имаш вече по два-три пъти на твойте машини, надявам се че си измислил как да я натоварваш. То вярно че тез техники не се развалят като не работят, ама за 20-50 кошера годишно, през останалото време само да я заобикаляш ? Мой познат /фирма/ преди 3-4 години я купи чисто нова и оттогава му е основната машина в работилницата. С още двама човека работи, чат-пат ги навестявам, ама ме държат настрани, че не ми било достатъчно образованието, казват.
Stanko а какво ти е мнението за хоби абрихт-щрайхмуса които си беше купил? Как работи машинката, става ли за работа и прави ли някакви проблеми като не е профисионален клас ?
Здравейте , не се сдържах да пиша тук тъй като това е професията ми . Имам дърводелски цех . Тази година направих първите си кошери. Искам да споделя какви са моите виждания за необходимите машини .
1-ви вариант ,ако можете да си намирате заготовки с нужната дебелина ,например ако правите корпусите 35 мм ви трябват дъски калибровани по дебелина на този размер. С това ще избегнете нуждата от Щтрайхмус и банциг.
2-ри вариант производство от необработен материал ,дъски ,талпи. Банциг ,даване на размери по ширина и дебелина с надмерка за рендосване. Абрихт ,даване на базови повърхнини на две съседни страни. Щтрайхмус ,точен размер по дебелина . И от тук нататака всичко може да се довърши на циркуляр с каретка .Пробивна машина каквато и да е.
Относно размера на талпите аз постъпих така. Сухи иглолистни с дебелина 50 мм . Стените на корпусите ги направих страничните 25 мм предна задна 30 мм . От фирите при разбичването на 50 мм до 25 и 30 мм после направих 60 рамки от материала за два трикорпусни ЛР кошера.
Тоест, при вариант 1 минаваме с набора на Бай Пчеличко ?
Между другото наблюдавай си кошерите през различните периоди как се движат според цвета.
Щрайхмусчето е чудесно за хоби клас.Купих го защото брат ми го има от 4 години и беше много доволен от него, експлоатираше го доста.И на мен ми помогна да си направя 2 кошера.Единствения му проблем е че взима около 1мм при рендосване на щрайхмуса и има една защита от деца която трябва да е постоянно натисната за да работи нея я залепих с тиксо, а пък брат ми я е изключил изцяло от вътре. .Аз си правя кошерите на 3см дебелина на дъските.Дъските които си купувам са с дебелина от 3.5 см.Мотора е 1280W 9000оборота и рендосва много гладко и качествено.Минавах ги няколко пъти на абрихта на старата ми триоперационна машина до 3.1 или 3.2 см и тогава ги пусках на щрайхмусчето 1-2 пъти.Машинката е лека и удобна за работа, но на мен не ми е много необходима вече,макар че се двуомя дали да не си я оставя за работа с по малки детайли вместо да ползвам голямата.Първоначално публикувано от bgludost
Колкото до голямата, която си купих и тествах вече при изработката на 2 кошера, разбрах приятели, че трудът може да бъде песен.Преди нея имах банциг триоперационка и фреза както и малкото щрайхмусче. Много познати харесваха кошерите които правех, но само аз си знаех с каква мъка, серия от повторения на едни и същи операции, недостатъчна прецизност и загуба на време ми костваше изработката им, за това и отказвах да правя кошери за други макар да ме молеха.Сега вече не е така и когато направих последните два кошера на 5 операционната разбрах какво означава качество, прецизност и бързина при изработката.Пожелавам на всеки да изпита това удовлетворение което изпитах аз.Поздрави от мен приятели.
Силата присъства там, където работи мисълта.
Някой работил ли е с оберфреза на Райдер,че мисля да си взема една.Дали ще изкара 1 година.
"..... и един мармот завиваше шоколада в калници от Опел...."
За какво ти е
Да правя канали за сглобките на дъските,преди лепене/нут и перо/
"..... и един мармот завиваше шоколада в калници от Опел...."
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))