Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 620

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Христо Димитров Виж публикацията
    Интересна и полезна статистика,Янчо.Аз все още си мисля,че предните години насила си уморявах отводките с ранно подаване на питки.А защо до момента аз нямам проблем като не съм ги закачал? Нито са по-силни от предните няколко зими, нито са с повече мед от преди това?
    Каква е логиката да ми умират 3 години поред, при условие че ги зазимявам на почти 8 пити и на около 5-6 междурамия пчели? И защо нямам почти никога проблеми с основните семейства, които изобщо не храня?
    Може да е от район, може да е от много неща, наистина е важно да го разбера.
    Не мога да дам конкретен отговор, сещам се само за едно. Аз ги заливам със сироп август месец и в последствие им давам питки постоянно, която иска да яде. А ти кой месец ги храниш?

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Не мога да дам конкретен отговор, сещам се само за едно. Аз ги заливам със сироп август месец и в последствие им давам питки постоянно, която иска да яде. А ти кой месец ги храниш?

Досега почвах декември в края и хранех общо взето докато умрат, защото февруари всички си умираха, изтощени.Така,че все още смятам, че ранното хранене ме бъркаше.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Досега почвах декември в края и хранех общо взето докато умрат, защото февруари всички си умираха, изтощени.Така,че все още смятам, че ранното хранене ме бъркаше.
    Как така започваш от декември? Още от август месец трябва да имат поне 20 кг мед в плодника и направи разлика от това къде слагам питката аз.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Как така започваш от декември? Още от август месец трябва да имат поне 20 кг мед в плодника и направи разлика от това къде слагам питката аз.

Имам предвид, че декември почвам с питките.Отводките нямат толкова мед(20кг) никога, защото ги и стеснявам на колкото са пчелите.Примерно ги оставям на около 15 кг мед и октомври допълвам с пити от основните семейства, ако някои имат нужда,т.е. има доста мед за нормално презимуване.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Имам предвид, че декември почвам с питките.Отводките нямат толкова мед(20кг) никога, защото ги и стеснявам на колкото са пчелите.Примерно ги оставям на около 15 кг мед и октомври допълвам с пити от основните семейства, ако някои имат нужда,т.е. има доста мед за нормално презимуване.
    Защо храниш тогава, щом октомври им пренареждаш гнездото? Аз питката е слагам в хранилката, а щом застуди времето пчелите слизат надолу и само при затопляне се качват горе.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Ще си позволя да те апострофирам и да изкажа мнение, че не храненето декември месец е причина отводките да не изпролетят. Причината е някъде другаде, но не е в храненето с питки от декември.
    От години даваме питки веднъж края на декември и веднъж началото на февруари. Такива проблеми няма.
    Дори тази година на 02.02 си позволиха да рафасовам 4-5 кошера да видя как е положението с пилото. Еми пило почти нямаше, или ако имаше беше по малко от капачка от буркан и с 2-3 запечатани килийки. От което следва, че питките не са ги подтикнали към пило. Факторите които го правят са други. Примерно фактор, който може да ги кара да правят пило е усещането, че нама да изкарат зимата и се застраховат с поколение, което пък ги въвлича в един омагьосън кръг на изваждане на все по-недъгаво поколение и накрая приключват. Но причината за това се крие обикновенно в месеците август и сепрември и недостига на прашец, който е пък нужен за направата на жизнени пчели за зимуване. При отводките е малко по-особенно, защото продължават с пилото до късно и гледат да наваксат от към пчела, а тази есен беше мноого суха и бедна на прашец...
    Близостта до голяма река е плюс за колегата, който му гарантира постоянен приток на прашец и не мисля, че пчелите са страдали от липса. Лично аз предполагам някакво вирусно заболяване или неспособноста на самата линия на карниката, която е вкарал да се ориентира в различния микрорайон и да не се подготвили добре за престоящата зима.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Години наред нямах умрели семейства .
    На 10 февруари първа жертва .
    Останах с 9 , които имат отлични данни за развитие , но ще броим на пролет .
    Срамувам се от себе си .

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Срамувам се от себе си .
    Г-н Иванов, понякога и нас ни застига зла участ. Не може все да е хубаво. Важното, че другите са добре, а още по - добре е, ти да си жив и здрав.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Срамувам се от себе си .

Все още си в десетте процента, което е съвсем нормално.Както казва Дончев, ти да си жив и здрав!

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Благодаря Ви ,колеги !
    Аз, не се плаша .
    Желая Ви ,успешна пчеларска година .

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •