Подкрепям Даката, че лесно може да вкараш семейство в роево, както и лесно можеш да предизвикаш самосмяна. Аз лично предпочитам самосменните маточници и почти никога не ги изпускам.Почти винаги резултатите са повече от добри, да не кажа отлични.Правил съм отводки без да съм на зор за увеличаване на семействата, само и само да не изпусна някой хубав маточник, който ми е в повече.
Измисли нещо друго. С това, което си написал съм съгласен. Всеки може. Времето Дака! Ще клечиш и ще чакаш да се накумят ли? Предпочитам аз да командвам! Ние с теб може още да си чепкаме, ама момчето има да възстановява от три семейства(толкова ли бяха?). Изпуска рой и програмата е OFF., а времето си лети.
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
Нещо и по темата.Защо никой не търси проблемите за подмора от задушаване?![]()
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
Когато имаш време, може да си чакаш, да си се подмотваш по пчелина. Самосмяната, дори и да не се случи, семейството си работи. А труда? А времето? Колко пъти ще отваряш кошера, за да гледаш има ли, няма ли маточници, още ли ги има, а имаш план да утроиш семействата? Каквото и да избере момчето, има пчели в три семейства. Ще се наложи да прави слаби отводки. На тях ще им трябва време и манджа да живнат. Въпрос на избор. Ако удвоява е лесно. Аз бих си купил майки и ще хвана и паша(в моя район!). Ако се сложи в сметката събрания мед, инвестицията е върната, а ще останат пари и за отводки.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))