Купувам си майките. Купувам ги, защото съм се уверил в качествата им(имам и гаранция), защото смятам, че така си спестявам доста труд, спестявам рисковете при облитане и оплождане, печеля около 15 дни яйцеснасяне, което измерено в пчели и тяхната цена/техния труд, ми връща инвестицията(според кой как си прави сметките!), защото получаването на снасящи майки в срок, ми позволява да планирам много по-добре работата си. Въобще не ме интересува дали е лицензиран производителя. Искам качество срещу парите си, а не копие от лиценза му! Смятам, че на този етап закона, лиценза, и програмите ПОДАРЯВАТ ПАЗАРА на лицензираните и те(не всички!!!!) си позволяват мърляво отношение към селекцията, отглеждането и здравния статус на майките. Факт за това са, многобройните оплаквания и посоката на отговорите в анкетата(сиреч, реакцията на пазара). Има и информация, че в стопанства с констатирани заразни болести, продължават да се произвеждат майки. Изтича информация от лабораториите, за съжаление без имена("пазим си хляба"). Наистина, трябва да се отчете и факта, че въвеждането и работата със закупени майки е доста субективен фактор. Формулировката на въпроса в анкетата ме кара да избера "ДРУГО" и понеже изглежда съм първия с такова мнение, реших да обясня защо.