Първоначално публикувано от
Илиев
Защо всички средни и не много едри пчелари толкова много сте се фокусирали върху продажбата на майки и отводки???....на кого ще ги продадете, освен на някой начинаещ пчелар около Вас, който ще Ви гони даже, за да му ги продадете, защото сте му най-близо и Ви познава, аз вече не давам и пет пари ни за майка, нито за отводка - вече се понаучих как да ги размножавам, а и при тези цени на меда съм решил нито една стотинка да не давам повече за пчели - просто в момента не си струва инвестицията...ако сте решили да продавате отводки с документи, ДДС-та, работата вече е друга...един пример от преди 4 години, когато бях начинаещ: звъня на една пчеларска ферма в шуменско, хем с препоръки, и ги питам - Имате ли отводки за продаване?...първият им въпрос беше - По програма ли си?...и аз - Не!...Еми нямаме....А имате ли майки? - Не......разговорът продължи точно 13 секунди и половина....хората, като разбраха, че не могат да отърмъчат яките пари по програмите с фактури и ме отсвириха директно, но пазар за отводки и майки за малки/начинаещи пчелари ще има винаги, и те ще са винаги на по-ниски цени , заради ДДС-та, фактури и т.н.