Чл. 20. (1)
2. (изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) търговията и превозването на пчелни майки и рояци без сертификат за произход, издаден от развъдна организация, получила разрешение по смисъла на чл. 29а от Закона за животновъдството;
Ето това дразни бранша, -махнете го. Всички ще повярват, че се работи за пчеларя, а не за ...-знаеш кой.
Ами ето едно примерно предложение. Всеки пчелар с регистрация да има право да продава собствени отводки, рояци и пчелни майки, получени в следствие на естествената склонност за роене на пчелите или в следствие на противороеви мерки и които са му в излишък до 40% от броя на регистрираните кошери в пчелина.
Няма такива работи - "има право". Всичко, което не е забранено, е разрешено. Друг е въпроса, че с доста алинеи, без да пише "забранява се", всъщност се отнемат права. Ако текстовете се напишат ясно, ще изглеждат примерно така: "забранява се продажба и транспорт на майки и отводки без сертификат..." , забранява се създаване на нов пчелин или увеличаване броя кошери на съществуващите пчелини на територии, където концентрацията на кошери е..." и така нататък. Само че, за да няма голям рев, текстовете са написани увъртяно, така, че да не е интуитивно ясно на обикновения пчелар какво следва при прилагането им.
А всъщност протеста за какво беше? Това предложение за закон ли е резултата от него?
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Агро, ние казваме какво искаме, на законотворците им е работа да облекат смисъла в правни норми.
Ние сме пчелари, какво очакваш, да напишем закона буква по буква в готов вариант ли?
Протеста беше за проблемите в пчеларството и това е един от тях. Заедно с пръскането и де минимис, опрашване и т.н.
Има ново предложение за промяна на чл.Чл. 17 от Закона за пчеларстовото, което най-вероятно ще залегне в проекта на ЗИД на закона, със следните текстове:
чл.17 (1) Опрашването извършвано от пчелите е екосистемна услуга, с която се повишава качеството на плодовете на ентомофилните културни и диви растения и допринася за увеличаване на добивите на земеделските насаждения.
(2) Екосистемната услуга „опрашване“ се осигурява от собственика на регистрирани пчелни семейства на ползвател и/или възложител на услугата. Ползвателят или възложителят може да бъде собственик или арендатор на земеделски земи, овощни градини, пасища и горски територии.
(4) Осигуряването на екосистемна услуга „опрашване“ чрез подвижно пчеларство, ангажира възложителят да осигури достъпни площи за транспортиране, разполагане и обслужване на пчелните семейства, задължава го да ги предпазва от чуждо посегателство, рискове от отравяния и кражби; задължава възложителят да заплати договорено заплащане в пълен размер в деня преди изнясянето на пчелите семейства от съответните площи.
(5) Министърът на земеделието, храните и горите определя с наредба правилата за ценообразуване на екосистемната услуга „опрашване“ в пчеларството, номиналните изисквания по поддържане на екосистемите и биологичното разнообразие в покриваните от пчелните семейства площи, ценообразуване при подвижно пчеларство, което се доказва с ветеринарномедицинско свидетелство за транспортиране/придвижване на животни и установяването им за период от минимум 20 календарни дни по време на цъфтеж на ентомофилните растения. Цената за екосистемна услуга „опрашване“, не може да бъде по-малка от пет процента от минималната работна заплата за страната за всяко едно регистрирано пчелно семейство, ежегодно и допълнително до 2 премествания за всеко пчелно семейство установено във временен пчелин за целите на опрашването и освояването на пчелна паша.
(6) Земеделските производители стопанисващи и обработващи земеделски земи над 5000дка в едно землище, поддържат, засяват или залесяват постоянно минимум 10 % от съответните терени с подходящи ентомофилни едногодишни и/или многогодишни растителни видове.
(7) Средствата за изпълнение на ангажиментите по ал.5 се осигуряват от бюджета на Националната програма по пчеларство, чрез Разплащателна агенция, ДФ“Земеделие“.
Г-н, Evden,
Ако се узакони " опрашването" като "услуга", не трябва ли да се узакони и заплащането но тази услуга от всички ползватели? Това възможно ли е да стане?
Ако се намери доброволен възложител, защо трябва да плаща с парите на пчеларите?
Така предложените промени няма ли да улеснят договарянето на определен кръг от "големи" възложители и изпълнители и да източат парите от НПП? А може би всичко си е наред но аз не го разбирам. Моля,коментирайте го.
Дава ли държавата някакви лесни пари на някой бранш, веднага ще се появят една камара схемаджии, които да източват тези пари. За съжаление това е Българската действителност. Не искам да ставам лош пророк, но най-вероятно това ще се случи и с екосистемната услуга ОПРАШВАНЕ.
Точно за това не съм съгласен да се плаща за опрашване и не само .Ще спомена по долу.
Тази тема започна "уж "с идеята да се включим в обсъждането на закона за да се промени в интерес на пчеларите. Ясно е ,че целта е да се види нагласата във форума(малка представителна извадка).Ясно е ,че е решено какво ще се промени в закона.Ясно е ,че няма желание закона да е в полза на редовите пчелари.Ясно е ,че всеки дърпа към себе си .
Ясно е ,че от това бързане да се напише някакъв закон ще спечелят тези които знаят първоначалния замисъл.
Обидно ми е да ме правите на глупак!!!
Като е такава "мътна вода" предпочитам да не се променя сега закона.Ще кажете ще го променят ,аз пък казвам, че винаги има и друга гледна точка/ друго решение ,човек винаги има избор .
Господин Евден много лошо сравнение с водата.
Пчелите опрашват така или иначе не сме им ние създателите .Ние само ги отглеждаме за нашите ни цели.Не съм съгласен да плащам (като данъкоплатец)за нещо, което не искам като услуга.Опитвате се да ни убедите ,че ако дойда у вас и извърша някаква полезна дейност без Вие да сте искали това от мен.Ще ми заплатите и ще ме изпратите с добро.
Полупланински район 700 м.н.в.
8 рамкови многокорпусни кошери,хибридна система.
Еееех, ако можех и аз да съм консултант......![]()
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))