Цитат Първоначално публикувано от Evden Виж публикацията
Ето реалните цени на натурален украински пчелен мед от пристанище в Одеса (цената е за поръчки над 20 тона, FOB ОДЕСА)
https://www.alibaba.com/product-deta...11864e58Q7YM1R
Цена 2.40 usd/kg. х 1.70 лв./usd = 4.08лв./кг + добавяме МИТНИТЕ СБОРОВЕ за внос от трети страни: вносно мито за ЕС в размер на 17.3% и ДДС в размер на 20% и се получава ЦЕНА на ГРАНИЦАТА на БЪЛГАРИЯ и ЕС = 5.74лв./кг, сега някой да ми докаже 1% от МРЗ (5.60лв. за 2019г.), по-висока ли е от цената на тази реална към днешна дата калкулация или има някъкви други врътки на границата или някакво негласно споразумение сред изкупвачите на българсикя пчелен мен???
Не може да се сравнява изкупна цена с цена на едро на вече заготвен на партиди опакован мед. Дори да е вярна горепосочената цена за легален внос /а аз мисля, че не е/, от това следва само, че изкупната ще е доста по-ниска. Изкупвача трябва да обикаля да взема проби /разходи/, да направи изследванията /кеш пари/, да обиколи да събере стоката /разходи/, да поддържа склад и цех с персонал, отговарящи на изискванията /разходи/, да купажира и опакова стоката /разходи/, да има необходимия оборотен капитал /разходи/, да може да издържи, като му върнат някоя партида за доста пари /ядове и непредвидени разходи/, да си плати данъците, да рискува капитала си постоянно и чак накрая евентуално да прибере печалбата. Колко надценка върху изкупната цена е това, за мен е загадка, но няма да е малка.