Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 5 123 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 349

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Та за проектозаконището по членове и алинеи:
    чл.6
    ал.14. Организира създаването и осъществява надзор върху акредитирана лаборатория за изследване на смъртността на пчелите
    - много изследователи, много нещо. Толкова ли няма научни звена, на които да се предложи хонорар да се занимават с болестите по пчелите, та ще създаваме още чиновници, които да храним?
    20. Координира дейността на лабораториите за изследване на пчелната продукция и биопродукти - какво ще им координира, анализите да имат спуснат отгоре резултат или да внасят реактивите от правилното място?
    23. Участва в осъществяването на надзор върху изкупуването и вземането на проби (събиране, транспортиране и приемане на пробите в лабораториите) с периодични проверки на място най-малко веднъж годишно - пълна утопия. Като как ще се осъществява този надзор на практика? Затова ще трябва наредба по прилагането, която може доста да ни изненада, когато я прочетем при свършен факт.
    Чл.8
    (6) Собственикът заявява за вписване в регистъра по ал. 1 промени на данните, подлежащи на регистрация, в 15-дневен срок от настъпването им
    - бре, викам си, новият закон може да донесе някакво административно облекчение, пък то ще трябва да тичам за регистрация при всяко изменение на обстоятелствата
    Чл. 13. (1) Право на ползване по чл. 12 може да се учреди в полза на заявителите, когато:
    1. в района не са настанени повече от 50 броя пчелни семейства в радиус 2,5 км
    - възголям ми се види този радиус, умря правото на ползване с този закон, това са 20 000 дка.
    Чл.17
    (2) Екосистемната услуга опрашване е възмездна услуга и се доказва с двустранен договор между земеделски стопанин собственик на регистрирани пчелни семейства, практикуващ подвижно пчеларство и възложител
    - чудех се как се доказва опрашване, ето как било. Но продължавам да се чудя защо ще трябва да се доказва и то непременно с договор? Даже вече са се намерили мераклии да стават посредници при сключването на тези договори и си ги подготвят отсега в този закон.
    (5) Цената на екосистемната услуга опрашване, за период от 20 календарни дни, не може да бъде по-малка от 5% от минималната работна заплата за страната за всяко едно пчелно семейство. - , стига бе
    Чл.21
    (2) Забранява се употребата на захар и други подсладители за подхранване на пчелните семейства по време на медосбора и в периода, когато подхранването би довело до наличие на остатъци в пчелния мед, предназначен за продажба.
    - аз, като подхранвам със захар, винаги ще казвам, че меда няма да е предназначен за продажба, а с него ще си храня пчелите през зимата. Като се предлага нещо, бива да се мисли и как ще се следи за спазването му. Иначе получаваме закон срещу безадресното псуване.
    Чл.29
    (4) Определя се минимална цена за изкупуването на естествен пчелен мед от пчелар-производител, произведен в съответствие с чл.22 и чл.24. Цената на изкупуване на един килограм пчелен мед, не може да бъде по-малка от един процент от определената действаща минимална работна заплата за страната.
    - де си Татооо... ей това му се вика популизъм в чист вид. Личи си, че ще го внася политическа партия. Аз предлагам направо да се въведе минимална гарантирана работна заплата за пчеларите и който не си начислява такава заплата /внасяйки съответните осигуровки/, да бъде глобен с 10 минимални заплати за първо нарушение и по 100 минимални за всяко следващо. А фирмите по изкупуването да бъдат одържавени и да изкупуват мед на гарантирана цена с пари от бюджета. Кой сега е по-голям популист?
    Нарочно не засягам огромния раздел за майкопроизводство, не считам, че имам познания в тази специфична област на познанието. Защо в закона му е отделено толкова внимание и място, да кажат разбиращите, аз само ще чета.
    Не коментирам и въвежданото "жителство" за кошерите. Какво се цели с него, не ми е ясно. Как е възможно някой да иска да унищожава конкуренцията със закон? Хората по света със закони се опитват да я поощряват, за да оцеляват най-добрите, най-предприемчивите и най-иновативните.
    Не съм написал предложение за текстове в закона, цитираните по-горе предлагам да отпаднат. Не виждам и смисъл да предлагам нищо, считайки, че няма достатъчно аргументи за толкова мащабни корекции в сега действащия закон.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Това ,,проектозаконището,, ми прозвуча като ,,вълчището,, от книгата,,Песен за огън и лед,, филмовата версия се казва ,,Игра на тронове,,

Наблюдател
    Регистриран
    31.01.2019
    754 000 пчелни семейства за 2016 г.

9 000 000 - 11 000 000 кг. добив на пчелен мед, средно 10 000 000.

10 000 000 / 754 000 = 13.26 кг. добив на семейство.

НСИ дава 19 кг. - 20 кг.

10 000 000 / 20 = 500 000 пчелни семейства всъщност.

754 000 * 20 = 15 080 000 кг. нещо което никога не е ставало.

Никакво пренаселване с пчелни семейства няма. Истинския брой семейства е около 450 000. Разликата между 745 000 - 450 000 са августовки отводки и празни кошери които взимат по 5 лв. деминимис след протест. Те това ви е истината за пренасищането със семейства в България. Сега предполагам, че зимната смъртност ще получи едно по-добро обяснение
    Този пост е редактиран от bee1919; 01.02.2019 в 06:46.

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    ... Как е възможно някой да иска да унищожава конкуренцията със закон? Хората по света със закони се опитват да я поощряват, за да оцеляват най-добрите, най-предприемчивите и най-иновативните.....
    По време на османската империя е имало период на "възраждане" сред българското население.
    Сега този период се опитваме да го наричаме робство.
    Преди 1989г. в България имаше някакви закони, но партията БКП беше над закона. Т.е. Мафия
    След 1989г. Пуснаха мутрите да тормозят хората ( мутрите бяха контролирани от ДС ) Пак мафия.
    Сега пак.

Кога българите са били роби?
    По време на османската империя или сега?
    И до кога?

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Четох някъде,че има предложение изкупната цена да има някаква граница спрямо мин.работна заплата.Тук съм твърдо против да стане това.По добрият вариант да се задължат фирмите да копуват на качество.Така ще се премахнат лошите изкупни практики Конвенционалния Мед да минава за БИО.
    Според мен не е правилно показателите да са ми за БИО и даже може би по добри,а да ми се дава цена като за Братовчед на Захари и Инверт Бакърджиеви.
    Това да не се дава изкупна цена на качество ми подсказва,че някой по веригата прави мошенгии.
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Четох някъде,че има предложение изкупната цена да има някаква граница спрямо мин.работна заплата.Тук съм твърдо против да стане това.По добрият вариант да се задължат фирмите да копуват на качество.Така ще се премахнат лошите изкупни практики Конвенционалния Мед да минава за БИО.
    Според мен не е правилно показателите да са ми за БИО и даже може би по добри,а да ми се дава цена като за Братовчед на Захари и Инверт Бакърджиеви.
    Това да се дава изкупна цена ми подсказва,че някой по веригата прави мошенгии.
    Моето лично мнение е, че регулацията на цените не може и не трябва да се извършва със законови разпоредби, защото така се нарушава свободната конкуренция, а от там и пазарната икономика. Може всичко да се регулира що се касае до качеството или безопасността на стоките, но цената според мене в никакъв случай не трябва да се регулира. Затова аз лично когато му дойде времето ще гласувам против тези точки в закона, в които се прави опит за някаква ценова регулация. Не мога обаче да ги премахна, защото Проекта на закона е плод на усилията на много хора и явно някои от тях не разсъждават така, както разсъждавам аз.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Моето лично мнение е, че регулацията на цените не може и не трябва да се извършва със законови разпоредби, защото така се нарушава свободната конкуренция, а от там и пазарната икономика. Може всичко да се регулира що се касае до качеството или безопасността на стоките, но цената според мене в никакъв случай не трябва да се регулира. Затова аз лично когато му дойде времето ще гласувам против тези точки в закона, в които се прави опит за някаква ценова регулация. Не мога обаче да ги премахна, защото Проекта на закона е плод на усилията на много хора и явно някои от тях не разсъждават така, както разсъждавам аз.
    Тук логоката не е ли същата?Защо да се нарушава свободната конкуренция, щом Селекцията и репродукцията в пчеларството се извършва от развъдни асоциации, получили разрешение по чл. 29, ал. 1 от Закона за животновъдството, а никой обикновен пчелар не извършва селекция така, че той не конкурент на вас, а на комшията произвеждащ обикновенни майки. Конкуренцията не е между майкопроизводителите продаващи елитни майки и обикновенни пчелари продаващи майки без родословно дърво(елитни), защото те пройзвеждат различна стока и има различно търсене(както е между био и конвекционален мед). Едните не пречат на другите. Не съм прочел в България или Европа да се продават само елитни крави, елитни кози, елитни овце. Важното е всяка продадена стока да излезе на светло, а не да е в сивия сектор, било майки, отводки, пчели, мед, восък, прашец и др.. Така държавата ще има реална статистика на всеки един продукт и може да въздейства в правилна посока, а сега статистиката е изкривена и държавата взема грешни решения заради това. Всеки има правото да продаде стоката си, а държавата трябва да се погрижи това да е легално.

Наблюдател
    Регистриран
    25.08.2014
    Пчеларски район
    общ.Стара Загора, общ. Павел баня, общ.Мъглиж, общ.Никол
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Относно предложението на нова чл.4 на чл.29 в проекта на ЗИД на Закона за пчеларството: „Държавата, чрез Министърът на земеделието, храните и горите и Министърът на финансите осигуряват условия за реализация на български полифлорен пчелен мед от пчеларите-производители, произведен в съответствие с чл.22, чл.24 и наредбата по чл.17, ал.5, на цени за един килограм български пчелен мед, не по-малка от един процент от определената действаща минимална работна заплата за страната.“
    Идеята за създаване на тази нова алинея е: ДЪРЖАВАТА ДА ОСИГУРЯВА УСЛОВИЯ за РЕАЛИЗАЦИЯ на цени над 1% от МРЗ (5.60лв./кг. за 2019г.), а този текст реално препраща към ЗАКОН ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ОБЩАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПАЗАРИТЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОДУКТИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 99 ОТ 2013 Г.) В сила от 01.01.2007 г. https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135538966
    Обърнете особено внимание на пръвите членове на ЗПООПЗП и най-вече на:
    „Раздел I. Внос и износ на земеделски и преработени земеделски продукти
    Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 16 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г., в сила от 16.10.2009 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2017 г., в сила от 18.07.2017 г.) Към министъра на земеделието, храните и горите се създава постоянна междуведомствена консултативна комисия по вноса и износа на земеделски продукти, свързани с прилагането на ОСП на Европейския съюз. В комисията участват представители на Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на икономиката, Министерството на финансите, включително представители на Агенция "Митници" и Разплащателната агенция.
    (2) Комисията осъществява текущ анализ на дейностите по прилагане на вноса и износа на земеделски продукти в Република България и изготвя предложения за промени в законодателството.“

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Evden Виж публикацията
    ..“
    Хайде и аз да кажа нещо.

Според ето тук:
    http://www.worldstopexports.com/top-...ts-by-country/

Най-големите износителки на живи пчели (пчелни майки, отводки, пчелопакети и пчелни семейства) в ЕС са:
    Словакия - $11млн износ
    Белгия - $8млн износ
    Холандия - $4млн износ

Според същия сайт най-големите пазари на живи пчели в ЕС са:
    Испания -$7млн внос
    UK -$2,5 млн внос
    Франция - $2,5 млн. внос
    Финландия -$400 хил. внос
    Швейцария - $400 хил. внос

Още малко статистика:
    UK ОФИЦИАЛНО годишно внася около 14 000 майки и 1000 пчелопакета
    http://www.nationalbeeunit.com/publi....cfm?year=2018
    Всеки може да види и статистиката по дър
    жави

Откакто през 2013 се открива МКБ в Италия, годишният износ на пчелопакети от Италия от 20 000 на година пада на... няколко хиляди. Има ли смисъл да казвам, че вносът на пчелни
    майки и пакети от Южна Америка към ЕС оттогава насам се е увеличил.

Вие преценете какви действия са необходими за да може България да е конкурентен доставчик на живи пчели за ЕС. Южното географско положение е налице, значи не е това. Хайде и някой да ми обясни защо вождовете са се закелешили на тоя местен пазар на майки и отводки като някое бебе на биберон-залъгалка?

Ниската цена на меда на Световните пазари е факт и няма изгледи някога да има драстична промяна ( за сравнение през 2001, когато започнах, 1 кг мед на едро се продаваше за 4лв). Ако не можем да влияем на цените (които са еднакво ниски НАВСЯКЪДЕ по света), какво можем да променим за да сме конкурентноспособни на пазара? Понеже не искам да обиждам никого, няма как да обясня как при цена на меда $6-8/кг и $20 хил/месец разходи само за гориво и заплати на 4 работника, в САЩ и Канада успяват да свързват двата края.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Да си кажа мнението и за ПЧЕЛАРИТЕ-ПРОВЕРИТЕЛИ. Според мене от проекта на закона трябва да се премахнат всички текстове, в които се споменава за пчелари-проверители. Това са силно лобистки текстове, и аз не знам кой успя да ги вкара в текстовете на закона.

Също така според мене трябва да се премахнат и всички текстове, намекващи за ДОБРИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ ПРАКТИКИ. Това също са лобистки текстове, които ще облагодетелстват много малък брой хора, и в същото време масово ще създадат главоболия на целия пчеларски бранш. Не че не трябва да прилагаме добри производствени практики, но ако това го напишем в закона, ще предизвикаме създаването на наредба, която няма как да не ни вмени една камара допълнителни задължения, бюрократизиране и въобще главоболия и загуба на време и пари. Затова в наш интерес е да премълчим и да си траем, като оставим този въпрос неурегулиран в новия закон за пчеларството.

Страница 1 от 5 123 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •