Та за проектозаконището по членове и алинеи:
чл.6
ал.14. Организира създаването и осъществява надзор върху акредитирана лаборатория за изследване на смъртността на пчелите - много изследователи, много нещо. Толкова ли няма научни звена, на които да се предложи хонорар да се занимават с болестите по пчелите, та ще създаваме още чиновници, които да храним?
20. Координира дейността на лабораториите за изследване на пчелната продукция и биопродукти - какво ще им координира, анализите да имат спуснат отгоре резултат или да внасят реактивите от правилното място?
23. Участва в осъществяването на надзор върху изкупуването и вземането на проби (събиране, транспортиране и приемане на пробите в лабораториите) с периодични проверки на място най-малко веднъж годишно - пълна утопия. Като как ще се осъществява този надзор на практика? Затова ще трябва наредба по прилагането, която може доста да ни изненада, когато я прочетем при свършен факт.
Чл.8
(6) Собственикът заявява за вписване в регистъра по ал. 1 промени на данните, подлежащи на регистрация, в 15-дневен срок от настъпването им - бре, викам си, новият закон може да донесе някакво административно облекчение, пък то ще трябва да тичам за регистрация при всяко изменение на обстоятелствата
Чл. 13. (1) Право на ползване по чл. 12 може да се учреди в полза на заявителите, когато:
1. в района не са настанени повече от 50 броя пчелни семейства в радиус 2,5 км - възголям ми се види този радиус, умря правото на ползване с този закон, това са 20 000 дка.
Чл.17
(2) Екосистемната услуга опрашване е възмездна услуга и се доказва с двустранен договор между земеделски стопанин собственик на регистрирани пчелни семейства, практикуващ подвижно пчеларство и възложител - чудех се как се доказва опрашване, ето как било. Но продължавам да се чудя защо ще трябва да се доказва и то непременно с договор? Даже вече са се намерили мераклии да стават посредници при сключването на тези договори и си ги подготвят отсега в този закон.
(5) Цената на екосистемната услуга опрашване, за период от 20 календарни дни, не може да бъде по-малка от 5% от минималната работна заплата за страната за всяко едно пчелно семейство. -, стига бе
Чл.21
(2) Забранява се употребата на захар и други подсладители за подхранване на пчелните семейства по време на медосбора и в периода, когато подхранването би довело до наличие на остатъци в пчелния мед, предназначен за продажба. - аз, като подхранвам със захар, винаги ще казвам, че меда няма да е предназначен за продажба, а с него ще си храня пчелите през зимата. Като се предлага нещо, бива да се мисли и как ще се следи за спазването му. Иначе получаваме закон срещу безадресното псуване.
Чл.29
(4) Определя се минимална цена за изкупуването на естествен пчелен мед от пчелар-производител, произведен в съответствие с чл.22 и чл.24. Цената на изкупуване на един килограм пчелен мед, не може да бъде по-малка от един процент от определената действаща минимална работна заплата за страната. - де си Татооо... ей това му се вика популизъм в чист вид. Личи си, че ще го внася политическа партия. Аз предлагам направо да се въведе минимална гарантирана работна заплата за пчеларите и който не си начислява такава заплата /внасяйки съответните осигуровки/, да бъде глобен с 10 минимални заплати за първо нарушение и по 100 минимални за всяко следващо. А фирмите по изкупуването да бъдат одържавени и да изкупуват мед на гарантирана цена с пари от бюджета. Кой сега е по-голям популист?
Нарочно не засягам огромния раздел за майкопроизводство, не считам, че имам познания в тази специфична област на познанието. Защо в закона му е отделено толкова внимание и място, да кажат разбиращите, аз само ще чета.
Не коментирам и въвежданото "жителство" за кошерите. Какво се цели с него, не ми е ясно. Как е възможно някой да иска да унищожава конкуренцията със закон? Хората по света със закони се опитват да я поощряват, за да оцеляват най-добрите, най-предприемчивите и най-иновативните.
Не съм написал предложение за текстове в закона, цитираните по-горе предлагам да отпаднат. Не виждам и смисъл да предлагам нищо, считайки, че няма достатъчно аргументи за толкова мащабни корекции в сега действащия закон.