На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Аз не мрънкам срещу "био"-то по принцип. То си е начин за удостоверяване на чиста от замърсяване продукция и е замислено в полза на потребителя. Против съм да се мами откровено с ментета в тази област, но, както навсякъде, и тук няма да се мине без измамници. Всичко щеше да бъде наред, със и без "био" мед, ако не бяха измислени субсидиите. Вместо да се остави пазара да определи има ли пазар за биомед и на каква цена би се продавал, се измисли той да се субсидира. И логично започнаха проблемите. Виждам сега същата тенденция и в опрашването. Някои хора отсега са сложили тигана на огъня. Ще се приемат исканията им, ще почнат да се раздават едни пари и малко след това ще лъснат откровените измами по въпроса. Мрънкането ще започне отново, както стана за биопчеларството. Затова, нека се действа в посока да се създаде правния регламент на такава дейност, но в никакъв случай да не се тръгва в посока раздаване на пари или привилегии. Това трябва да се остави на пазара. За опрашването със сигурност няма да дойдат китайците да правят конкуренция. Ако има нужда - ще има и пари, ако няма търсене - няма да има.
Ако -мрънкач- те обижда , извинявай.
Убивам скуката с това : http://bioregister.mzh.government.bg/
Всъщност изискването е в радиус 2-3 км (не поня точно) да е 80 % неконвенционално и 20 % може да е интензивно земеделие (земи). Ще ти дам реален пример със себи си при това съм в Добруджа - имах мерак да стана био и се свързах 5-6 фирми дето сертифицират всичките казаха че отговарям на изискванията като единствено трябва да мръдна кошерите на около 400 м т.е. да не са в края на селото а в гората...
Изненадващо поне за мен тогава се оказа друг проблем - бройката на кошерите - била много малка.
Другото е че почти всички не ги знам точно инспектори ли се водят ми натъртваха първо за парите които ще получавам като субсидия по някака мярка 10 или 11 беше и изненадата им когато отвръщах че нямам никакво намерение да кандидатствам за тях. Чак единия каза - е как тогава за какво искаш да се регистрираш....
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
В радиус до 3 км от месторазположението на пчелина, източниците на нектар и полен трябва да се състоят от произведени по биологичен начин растения или растения с диворастящ произход” Разрешени Сертифицирани биологични площи; Дива растителност; Гора, край на гората; Храстовидна и букова растителност, ливада; Екстензивни, традиционно обработвани масови реколти без
прилагане на пестициди и изкуствени торове (удостоверение или друга възможност за доказване )
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))