Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
Има си формула за изчисление на медовия баланс на района. Например за моето землище максимално допустимите семейства са 834 броя над тази бройка няма достатъчно паша (приток на нектар и прашец). Показателно е че през 2017 в землищо дойдоха още 200 семейства и ако пчеларите до тогава вадеха по 30 кг мед от кошер сега вадят по 20 кг от кошер всеки нов кошер в землищото е равно на по-нисък добив докато се стигне до един момент в които или се изнасяш и търсиш ново място или всички заедно загиваме...
Така че от тази гледна точка е много привекателна идеята да има ограничения и да не може да се настанява друг пчелин в селото без примерно удобрението на местните пчелари, защото например аз съм решил да увеличавам бройката и да кажем ще запълня квотата т.е. местният пчелар които е там от години би следвало да има предимство пред кандидата за установяване на пчелин....
Подкрепям те и бих допълнил:
Всички ония пчелари, с определена бройка над да речем 200, 300 или Ен на брой, да не се възползват от държавни облаги във вид на субсидии под каквато и да е форма. Все пак тя, помощта се дава, за да могат малките да се развиват. Тия с многото кошери са успели и са развили стопанство. Защото субсидията по презумция е средство за подпомагане в развитието. Тук нека стане ясно, че аз съм против субсидирането, но все пак, за мен има резон.