Новините, че за пореден път има спорове около кой да кара влака, не ме подминаха и мен. Ето и моите два цента:

Докато главния мотив е - "СТАНИ ЗА ДА СЕДНА" - аз съм ПРОТИВ. Против трябва да бъдете и вие.

Кой е достоен да кара влака?
- Човек, който има твърди убеждения, мечта за утопия и план как да го постигне.

Умението да комуникираш с ХОРА и умението да убеждаваш са също редки, но пък първостепенни способности - Това прави цялата разлика между един успешен бизнес, несбъднатите мечти и платената любов.
Представете си изпълнителен директор/президент на компания. Или добър адвокат

Имам и няколко забележки към НАЧИНЪТ, по който се отправят пчеларските искания:
- "Дайте ни, защото искаме". Просякът винаги получава толкова и това, което му бъде дадено. И ПАК си остава просяк.
- "Дайте ни, защото сте ни длъжни". Сигурен съм, че някои мъже прилагат тази тактика върху жените си. Дали работи?

Единствената РАМКА, която по мое мнение, върши работа е:
"ВЗЕМИ, защото ще спечелиш".
НО пък единствено "Проблем + болка = пари"

Всеки вид диалог има две страни - силна и подчинена. Този, който дава повече е от страната на силата. А не е ли това винаги обект на субективна преценка? Ако да - ето пак опираме че са нужни хора, които знаят какво правят.

И вместо да се изпращат пчелари, които да "съветват" министерството, които от собствен джоб да се борят за справедливостта и благоденствието на всички, не е ли по-добре повечето от тези представители да бъдат юристи? Все пак само този, който си плаща е в правото си да изисква.

И понеже всеки от нас има собствено мнение, какво да се иска от министерството, ето и моето:
Трябва да има САМО ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ - устойчива и висока доходност от пчеларството. И нищо друго.... Няма място за половинчати мерки.

А пък ако се раздроби на по-малки стъпки, те биха могли да бъдат:
-повишаване на средните добиви от семейство...
-намаляване на труда по обслужването на единица пчелно семейство (механизация, примерно)...
-повишаване на имиджа на българския мед.....
В Австралия също се произвежда мед от манука, но само Нова Зеландия го продава скъпо.
....

Всеки иска по-висок стандарт на живот, ама тая страна има нужда от повече износ. За да може това да се случи. Колкото по-малко паразити има, по-добре..... Хайде да ги намалим.