На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Пчелите ги е страх от студовете през ледниковата епоха /е тогава бях малък/ се изтеглиха на юг къде Африка после се върнаха пак в Европата. Та пчелите са соларни същества обичат слънцето и ако се замисля в Куба едва ли зимуват тяхната зима е до +20 най ниска, та ако има приток на прашец и нектар не зимуват ако нямат свият малко уши и те така.
Но в хралупите нямало и влага или поне такава де ги мори /руснаците с колодите правят горна прелка за зимата иначе е затворена/ а мрежестото дъно се бори с влагата и акара в някаква степен та затова се ползва.
Знам, че знаеш /задобрявам а вече пред ,,че" слагам запетай остават и другите представки,задставки и т.н., ами по мое мнение до затопляне на времето понеже съвремения кошер не е съвършен не, че хралупата е може би е по малкото зло, ама практика малко, та знам ли.
Бях чел в руски форум че през 2 световна при минус 40 свалят камбаната на черквата да я претопят за оръжие и в камбаната жив рояк но съм чел че и тия с тръвните ги копат малко в земята и ги засипват със сняг а нормалните им слагат дъски да ги намерят.Та всякакви техники има ама дали има само една истина не знам.
![]()
Интересно четиво
Зимовка пчел на Камчатке под снегом
П.П.СНЕГУР
Камчатский филиал Учреждения
Российской академии наук
"Тихоокеанского института географии» ДВО РАН
ж-л «Пчеловодство» №2, 2012 г.
http://o-paceke.ru/zimovka-pchel-na-...ke-pod-snegom/
![]()
В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))