По това време на годината конденз ще има ако няма добра вентилация тя се постига с мрежесто дъно, отвор горе на таванка и евентуално игра със прелките.Конденз се образува там където се срещне топло със студено.По принцип топъл кошер е добро решение но е по важен за напролет когато започва да се затопля времето /по топло повече конденз/ и отделно пилото. Трябва златна среда между топлина и влага нея ще я има и е нужна за вода за пчелите напролет сега им е нужна ако медът е кристализирал.
Та за мен извода е по това време по малкото зло е по усилена вентилация да няма прекомерен конденз ама яли повече мед а като ги къпе влагата по малко ли ядът от делно не са мечки да спят зимен сън ще ядът разбира се.За пролетта е друга работа там общо взето съм вдигнал ръце вентилация зле ,няма вентилация има влагата пак зле даже още по зле.Та затова ги оставям на повече мед с отворени мрежи и прелки и открита хранилка да опбира доколкото може конденза покривите са с одушници и не лягът плътно та се проветряват.
Тази година пробвах по руска идея питката от 2,5кг. само прорез колкото два пръста в средата от към рамките там да се събира конденза и да си пият вода ако им трябва но не съм гледал какъв е резултата а и най вероятно е рано още за тоя фокус.
Та с две думи любимия ми мисъл на Буда ,, Истината е по средата -крайностите са зловредни."