С това мнение не ми помагаш. Невиждам за какво се правиш на интересен.Първоначално публикувано от gillan
С това мнение не ми помагаш. Невиждам за какво се правиш на интересен.Първоначално публикувано от gillan
аз зазимявам само с липов
просто, елементарно и ефикасно го правя.След акацията вадя по 1-2 пити от плодника.След липата отново вадя 2 пити от плодника.Същевременно на тяхно място поставям основи за градеж и да ги осемени след това майката.Края на юли правя преглед и вадя по още 1 пита от плодника и слагам основа.Като гледам да има достатъчно място за осеменяване.Така за есента имам 4-5 пити с добър мед за зимуване, при зазимяването ги връщам в кошера, и ако се наложи да допълня малко хранителните запаси, го правя със сироп.
Ако пчелите са малко - на 3,4 пити подхранвай със сироп 1 към 1 през ден,през два и ще спреш на 1 септември.Поздрави.
Аз харесвам варианта за зазимяване с инвертиран сироп. За целта края на юли вадя всичкия мед с изключение на този, който е в рамките с пило. От около 10ти август започвам ударно подхранване с пълни хранилки инвертиран, домашно приготвен, сироп - по 10-15 кг захар на семейство. Така започнах след зимата на 2007-2008 година, когато имах 7 семейства на едното село със слънчогледова паша и всичките 7 измряха. А за подготовката на инвертиран сироп ползвам мед от предна година или, ако няма вече такъв, изваден по-рано през годината. Имам един шкаф, от онези дето стерилизират приборите в детските градини, много стар и в него инвертирам сиропа в 25 литрови туби.
Кога е инвертиран сиропа познавам по утайката на дъното на тубата. Просто трябва да няма утайка от захар или поне да не е много.
Миналата година пробвах да инвертирам с киселина, но не можах да оценя резултата, защото поради ред други грешки всичките измряха.
има един хубав Сръбски филм със заглавие (Медът, мед ражда)
За да се получи инвертиране на сиропа е необходим ензима инвертаза. Той се съдържа най-много в най-пресния мед, а не в миналогодишния. Иначе добавянето на няколко лъжици домашен оцет ускорява процеса.
Ползвам инвертирания сироп основно за допълване на запасите в късна есен. Причината е, че се е случвало да тръгне късна паша и семействата да се задръстят. За есенно развитие е по-добре да се стимулира със захарен сироп. Идеята е, че сиропа, е основно захароза, която стимулира задглътачните жлези на пчелите да произвеждат повече млечице. А инвентирания сироп не е проблем да остане незапечатан. Той не изтощава пчелите, тъй като те само го принасят в килийките. Не вкисва, не съдържа несмилаеми остатъци и пчелите по лесно иззимяват върху него точно по тази причина.
Ако температурата не се поддържа постоянна от 34–36 градуса сиропа ще инвертира ли?
Температурата е необходимо условие да протича процеса.
При по-ниски температури пак ще инвертира, но с много малка скорост. При по-високи температури от 42-45 ензимът инвертаза от добавения мед се деактивира и няма да инвертира. Високите температури ускоряват обаче инверсията чрез киселина. А все пак в меда има органични киселини. т.е. логично е пак да има инверсия, но вече количествата на ХМФ ще бъдат доста по-големи.Първоначално публикувано от ivootur
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))