Здравейте колеги. Аз сам начинаещ пчелар и точно сега прохождам в този занаят.Днес надвечер се опитах да си направя сборна отводка. Взех по две пити от два кошера и ги сложих в преносимо сандъче като ги напръсках с захарен сироп за уеднаквяване на миризмата. При прегледите обаче на основните семейства установих че във едното има две майки не знам защо ми как се е получило тъка но имаше две майки. Реших да сложа едната в сандъчето. По едно време обаче пчелите станаха много раздразнителни и взеха да излизат от няколко малки отвори които не бях забелязал. Завих сандъчето с един чаршаф изчаках малко да се успокоят и ги сложи в колата. Транспортирах ги на 30 км. свалих сандъчето от колата и отвих чаршафа. По него имаше много пчели някои успях да ги стръскам в постоянния сандък а други останаха по чаршафа. После прехвърлих и питите но доста пчели останаха в сандъчето , други излязоха на във, бая убих докато ме хапеха и т.н. След това затворих капака на постоянния кошер. Това беше моя жалък опит да си направя отводка ама май нищо няма да се получи. Колеги моля ако някой има опит в такива ситуации нека да сподели и да ми даде съвет какво да правя, че аз съвсем се омотах. А забравих да ви кажа, че днес си купих и една майка която мислех да слагам на отводката но сега не знам дали е нужно. Моля дай те ми съвет по бързо че на време да взема мерки.