Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 28 от 81 ПърваПърва ... 1826272829303878 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 271 до 280 от общо 807
    Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Това не го ли коментирахме вече?

п.п. родопска пчела и летящи таралежи - моя скромен съвет е да не се занимаваш, НО имай предвид, че и нямам опит с техни майки, та може да те лъжа.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Мерси колега все пак смятам да пробвам на 10-тина семейства и ще споделя резултата
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Прочетох цялата тема да не кажа ама и почти 2/3 от форума! Така и не разбрах зрелия маточник на новосформирана отводка след колко време се придава? Коментарите варират от:
    а) 2-3 часа
    б) 3-4 часа
    с) 5-6 часа
    d) на следващия ден
    Ха сега посочете верния отговор??? И на кого да вярвам!!!

Заслужил Автор
    Регистриран
    21.03.2011
    По мои наблюдения и от разговорите ми с майкопроизводители съм стигнал до извода ,че маточник и майка най-успешно се придават и се приемат от пчелите на 5-6 часа от осиротяването на семейството, било то новосформирана отводка или смяна на майка.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Преди, като купувах майките правих следното. Създавах отводката и тръгвах към развъдния пчелин, който е на 50 км от мен. Там малко мохабет и взимах майките и се връщах на пчелина и придавах майките. Общо 3 часа от сформирането на отводките, но майката престояваше в клетката не повече от час. На другия ден майката вече щъка из питите.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от zayo
    Прочетох цялата тема да не кажа ама и почти 2/3 от форума! Така и не разбрах зрелия маточник на новосформирана отводка след колко време се придава? Коментарите варират от:
    а) 2-3 часа
    б) 3-4 часа
    с) 5-6 часа
    d) на следващия ден
    Всичките отговори са верни.
    Пчелите са жив организъм и много неща могат да влияят на приемането на маточника: възрастовия състав на отводката, наличието на открито пило, настроението /дали са сити или гладни, атмосферното влияние, космическото влияние/ и т. н.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от zayo
    а) 2-3 часа
    б) 3-4 часа
    с) 5-6 часа
    d) на следващия ден
    На новосформираните отводки може да им се придаде зрял маточник веднага (след като бъдат поставени на постоянното им място, ако се трнаспортират).
    Когато се отнема оплодената майка е по-добре това да се направи на следващия ден (процента на приетите маточници е по-висок). Като в зависимост от напредналостта на сезона , силата на семейството и наличието на паша и др., добри резултати могат да се постигнат дори без да се изчаква да мине определен период от време след отнемане на майката.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Благодаря на всички които се отзоваха на въпроса! С цел разпределяне на риска, мисля да придам маточниците на две партиди. Едните 3-4, а другите 5-6 часа след сформиране на бъдещите отводки /около 20 май /. Ще драсна някой ред след това относно резултатите може да са му полезни на някого като мен.
    Keep Walking...

Автор
    Регистриран
    14.05.2012

Re: ТРАНСПОРТИРАНЕ НА МАЙКИ

Цитат Първоначално публикувано от galin_f
    Трябва да транспортирам с лек автомобил четири майки от пчелина на разстояние 45-50км. и да ги предам на семействата живи!
    Майките са в оплодни сандъчета и най-сигурния ми вариант е да ги взема с тях, но не ми се ще, защото... сега не разяснявам подробно да не разводнявам въпроса, че май ще пиша много, но ако е от значение ще разкажа личните ми съображения :D
    Ако ги транспортирам в клетки в тия жеги какви превантивни предпазни мерки трябва да предприема? По колко пчели да им сложа с оглед да не им е толкова жега и пак да има пчели да се грижат за майката и отчасти за температурата? Ще ползвам от пластмасовите транспортни клетки за майки. Да не ги пече пряко слънце и т.н. обичайните неща е ясно, но ме притеснява как ще им понесе жегата.
    Автомобила с който ще пътувам за жалост няма климатик а другия с климатика не ми върши работа за другата задача - системата е шах с пешката :D
    Най-лошото в цялата работа е, че трябва да спра попътно за час да свърша и друга задача и пътуването ще е през деня
    Ако направя пътуването да е по хладното само за тях ми се оплита много програмата, ако взема целите оплодни сандъчета също толкова се оплита :D

П.П. Не ми се пускаше нова тема, но не си харесах къде да пиша, модераторите да действат както преценят ако се наложи. Ако поста го преместят в друга тема имам молба да ми драснат ЛС къде е да не преравям форума

Интересувам се от отглеждане на майки, бих искал да опитам но незнам как става всичко от ларвите до оплождането на майката.Предполагам ти си отгледал майките за които споменаваш и ще те помоля да ми разкажеш как става този интересен за мен процес в пчеларството.Знам ще ти отнеме доста време в писане но като гледам си сладкодумен и може би вяма да те натоваря с моето любопитство БЛАГОДАРЯ ТИ ПРЕДВАРИТЕЛНО колега

Автор
    Регистриран
    01.01.2011
    Пчеларски район
    с.Средец и гр.Стара Загора
    Не ми е проблем да разкажа на дълго, в подробности, как съм отгледал майките.
    Но всичко което съм научил и прилагал за отглеждането на майки съм го чел в книги и много богато допълнено от форуми.
    В този раздел са описани и коментирани много варианти за отглеждането им и то в доста подробности, имаше тема на сръбски колега дори и със снимков материал.

Въздържам се от подробности, защото няма да напиша нещо ново, дори мога да подведа с моя грешка. Опита ми е много скромен а и нямам снимков материал за да се получи като статия с нагледен материал и обяснения, на моето начинание, което е лесния начин за възприемане от хора които не са се занимавали. Ако мога бих помогнал за по-конкретен въпрос, но има хора които ще отговорят много по-добре на база повечето се познания и опит.

mityo79 Моя съвет към теб е да прехвърлиш този раздел и ще получиш доста познания за материята, подготви си нужния инвентар, след това се пробвай, въпросите намаляват и стават по-конкретни.

Единствено мога да насърча които не се е пробвал да се "престраши", защото няма нещо сложно за постигане на добър резултат. Нужна е малко сръчност и теоретични познания, останалото е проби и упражнения докато се усвоят някои умения.

Естествено както във всяка материя за постигане на отлични резултати си има тънкости, но те се учат с времето и практиката.

Прехвърлях ларви във восъчни маточни чашки, след това са отгледани от подготвено за целта семейство, после зрелите маточници прехвърлени в заредени оплодни сандъчета (с пчели от семейството отглеждач) където са се оплодили и т.н. до момента на отнемането им...
    Реших да направя и втори цикъл, но този път с Йентеров апарат, но там нещата малко не ми се получаваха с излюпването на яйцата, времето си минаваше и реших да го оставя за догодина.

Аз повече го правя от любопитство и защото ми е интересно а не толкова от потребност, защото за скромните ми нужди мога и с по-опростен начин да си подменя майките.

За момента още ми куца процента на приетите прехвърлени ларви.

Миналата година за първи път се пробвах, естествено в края малко обърках нещата :D , но пак като първи път имаше краен резултат, дори и малък.

Тази година от четиридесет и пет прехвърлени ларви бяха приети двадесет и три, от всичките маточници се излюпиха майки които в последствие всички са се оплодили, прибрали (което не зависи от нас и си е късмет) и пронесоха. В крайна сметка двадесет и три майки от които, кои по-добри, кои не чак толкова.

Самият аз още имам основни въпроси, голяма част от които са се получили с практиката. Бих отговорил и помогнал на всеки въпрос за които съм убеден, че мога да го направя без да подведа с погрешен отговор.

Страница 28 от 81 ПърваПърва ... 1826272829303878 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •