Това не го ли коментирахме вече?
п.п. родопска пчела и летящи таралежи - моя скромен съвет е да не се занимаваш, НО имай предвид, че и нямам опит с техни майки, та може да те лъжа.
Това не го ли коментирахме вече?
п.п. родопска пчела и летящи таралежи - моя скромен съвет е да не се занимаваш, НО имай предвид, че и нямам опит с техни майки, та може да те лъжа.
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Мерси колега все пак смятам да пробвам на 10-тина семейства и ще споделя резултата![]()
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Прочетох цялата тема да не кажа ама и почти 2/3 от форума! Така и не разбрах зрелия маточник на новосформирана отводка след колко време се придава? Коментарите варират от:
а) 2-3 часа
б) 3-4 часа
с) 5-6 часа
d) на следващия ден
Ха сега посочете верния отговор??? И на кого да вярвам!!!![]()
По мои наблюдения и от разговорите ми с майкопроизводители съм стигнал до извода ,че маточник и майка най-успешно се придават и се приемат от пчелите на 5-6 часа от осиротяването на семейството, било то новосформирана отводка или смяна на майка.
Преди, като купувах майките правих следното. Създавах отводката и тръгвах към развъдния пчелин, който е на 50 км от мен. Там малко мохабет и взимах майките и се връщах на пчелина и придавах майките. Общо 3 часа от сформирането на отводките, но майката престояваше в клетката не повече от час. На другия ден майката вече щъка из питите.
Всичките отговори са верни.Първоначално публикувано от zayo
Пчелите са жив организъм и много неща могат да влияят на приемането на маточника: възрастовия състав на отводката, наличието на открито пило, настроението /дали са сити или гладни, атмосферното влияние, космическото влияние/ и т. н.
На новосформираните отводки може да им се придаде зрял маточник веднага (след като бъдат поставени на постоянното им място, ако се трнаспортират).Първоначално публикувано от zayo
Когато се отнема оплодената майка е по-добре това да се направи на следващия ден (процента на приетите маточници е по-висок). Като в зависимост от напредналостта на сезона , силата на семейството и наличието на паша и др., добри резултати могат да се постигнат дори без да се изчаква да мине определен период от време след отнемане на майката.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Благодаря на всички които се отзоваха на въпроса! С цел разпределяне на риска, мисля да придам маточниците на две партиди. Едните 3-4, а другите 5-6 часа след сформиране на бъдещите отводки /около 20 май /. Ще драсна някой ред след това относно резултатите може да са му полезни на някого като мен.
Keep Walking...
Първоначално публикувано от galin_f
Интересувам се от отглеждане на майки, бих искал да опитам но незнам как става всичко от ларвите до оплождането на майката.Предполагам ти си отгледал майките за които споменаваш и ще те помоля да ми разкажеш как става този интересен за мен процес в пчеларството.Знам ще ти отнеме доста време в писане но като гледам си сладкодумен и може би вяма да те натоваря с моето любопитствоБЛАГОДАРЯ ТИ ПРЕДВАРИТЕЛНО колега
Не ми е проблем да разкажа на дълго, в подробности, как съм отгледал майките.
Но всичко което съм научил и прилагал за отглеждането на майки съм го чел в книги и много богато допълнено от форуми.
В този раздел са описани и коментирани много варианти за отглеждането им и то в доста подробности, имаше тема на сръбски колега дори и със снимков материал.
Въздържам се от подробности, защото няма да напиша нещо ново, дори мога да подведа с моя грешка. Опита ми е много скромен а и нямам снимков материал за да се получи като статия с нагледен материал и обяснения, на моето начинание, което е лесния начин за възприемане от хора които не са се занимавали. Ако мога бих помогнал за по-конкретен въпрос, но има хора които ще отговорят много по-добре на база повечето се познания и опит.
mityo79 Моя съвет към теб е да прехвърлиш този раздел и ще получиш доста познания за материята, подготви си нужния инвентар, след това се пробвай, въпросите намаляват и стават по-конкретни.
Единствено мога да насърча които не се е пробвал да се "престраши", защото няма нещо сложно за постигане на добър резултат. Нужна е малко сръчност и теоретични познания, останалото е проби и упражнения докато се усвоят някои умения.
Естествено както във всяка материя за постигане на отлични резултати си има тънкости, но те се учат с времето и практиката.
Прехвърлях ларви във восъчни маточни чашки, след това са отгледани от подготвено за целта семейство, после зрелите маточници прехвърлени в заредени оплодни сандъчета (с пчели от семейството отглеждач) където са се оплодили и т.н. до момента на отнемането им...
Реших да направя и втори цикъл, но този път с Йентеров апарат, но там нещата малко не ми се получаваха с излюпването на яйцата, времето си минаваше и реших да го оставя за догодина.
Аз повече го правя от любопитство и защото ми е интересно а не толкова от потребност, защото за скромните ми нужди мога и с по-опростен начин да си подменя майките.
За момента още ми куца процента на приетите прехвърлени ларви.
Миналата година за първи път се пробвах, естествено в края малко обърках нещата :D , но пак като първи път имаше краен резултат, дори и малък.
Тази година от четиридесет и пет прехвърлени ларви бяха приети двадесет и три, от всичките маточници се излюпиха майки които в последствие всички са се оплодили, прибрали (което не зависи от нас и си е късмет) и пронесоха. В крайна сметка двадесет и три майки от които, кои по-добри, кои не чак толкова.
Самият аз още имам основни въпроси, голяма част от които са се получили с практиката. Бих отговорил и помогнал на всеки въпрос за които съм убеден, че мога да го направя без да подведа с погрешен отговор.![]()
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))