Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 50 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 494
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Това наистина за пръв път го чувам и е интересно! Как се прави най-лесно този тест? И кога е най-подходящото време - Т, ... и т.н. Има ли значение? И това да разбирам ли, че е обикновено парче плат оцветен в черно?
    Защото и днес е декември - може ли да се направи?
    Working....

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Може и днес . Най-обикновен черен(тъмен плат)на дъното.Вадиш и гледаш, примерно след 3-4дни. Има не само яйчица обаче.Но много се отклонихме от темата, да не стане...

п.п. Идеята беше , че майката снася и без ние да сме подхранвали и въпреки условията навън - но не се залага пило (макар ,че в момента има при някои семейства).
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

Идеята на черния цвят е, че на него най-лесно се виждат белите яйца. Много изследвания са доказали, че майкате не спира яйцеснасянето през есента и зимата. Но яйцата се изхвърлят от пчелите и те не отглеждат пило. Функцията на яйчниците не спира, ако това стане, значи трябва да се смени майката .

Автор
    Регистриран
    19.11.2010
    Пчеларски район
    Павликени-Сухиндол,
    vanHanegem, реших да потърся "Форсатом", но излезе, че го няма във ветеринарните аптеки- не бил разрешен за продаване у нас. Моля те би ли предложил негов генеричен аналог, както е модерно да се пише, без да ходя до съседна Сърбия . Предварително благодаря!!!

Автор
    Регистриран
    19.11.2010
    Пчеларски район
    Павликени-Сухиндол,
    Вчера "на път" посетих колега-пчелар, той си ковеше капаци за кошерите на фургоните си и хич не" го грижеше" за питки от пудра захар-просто си купувал твърда храна! Но ми каза нещо- че преди години в импровизирана пералня си е приготвял пудрата захар, която била наистина "пудра", не мляна-недосята. Нямаше време да разпитвам, и ще съм благодарен, ако някой си прави сам така захарта- да сподели!

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Колегата д-р Петков е прав, че това е актуалната тема. От дискусията, проведена предходните 4-5 дена, останах с впечатлението, че повечето колеги започват подхранване(..за попълване на медовите запаси, мисля) до 15.01. Ето защо и аз съм на мнение,че тук трябва да се постави акцента! Съставът на поставяните питки е интересен и много пчелари имат изпитана практика(опит, натрупан с години). Затова е добре да бъде споделен този опит и с други колеги!
    Working....

ANIBAL
    Guest
    Подхранване!!!
    За това се говореше.Не за попълване на запасите.Последното се случва в друг период от живота на пчелното семейство.Но трябва да се чете правилно.Общоприетата практика е подхранване с твърда храна.Когато подканих всички колеги да споделят своите рецепти,може би се премълчаха разговорите.Та за тестото-Аз го правя по дадена от литературата рецепта.1към4.Първото е мед.Второто число е пудра.Но има години когато им добавям и белтъчна добавка.Тя е просто прашец.В тестото не бих дал друго.Прашеца е поне една част.Колкото меда.От къде го вземам?От заделени пити.Пълно прашецови.Те не присъстват в кошерите,а са заделени.Това е в резервни корпуси.Заделят се през месец октомври.Тогава молеца не намира място за снасяне на яйца.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от kosta zhelev
    Подхранване!!!
    За това се говореше.Не за попълване на запасите.Последното се случва в друг период от живота на пчелното семейство.Но трябва да се чете правилно.Общоприетата практика е подхранване с твърда храна.Когато подканих всички колеги да споделят своите рецепти,може би се премълчаха разговорите.Та за тестото-Аз го правя по дадена от литературата рецепта.1към4.Първото е мед.Второто число е пудра.Но има години когато им добавям и белтъчна добавка.Тя е просто прашец.В тестото не бих дал друго.Прашеца е поне една част.Колкото меда.От къде го вземам?От заделени пити.Пълно прашецови.Те не присъстват в кошерите,а са заделени.Това е в резервни корпуси.Заделят се през месец октомври.Тогава молеца не намира място за снасяне на яйца.
    Уважаеми колега Желев!

Ако си бяхте направили труда да прочетете първия пост от тази тема(на модератора на форума), може би нямаше да ми направите тази забележка! Аз обаче не се чувствам засегнат и си позволявам да Ви припомня(защото съм убеден, че не е възможно да не го знаете) за видовете подхранвания:
    1.Подбудително подхранване;
    2.Подхранване за попълване на хранителните запаси;
    3.Подхранване по необходимост(зимно) - отнася се към групата на подхранванията за попълване на хранителните запаси;
    4.Подхранване за замяна на некачествения мед;
    5.Подхранване за стимулиране или профилактика.

Автор
    Регистриран
    19.11.2010
    Пчеларски район
    Павликени-Сухиндол,
    E, това е г-н zhelev, точно и ясно! Благадаря!!! А какво Ви е мнението за получаване на пудра захар чрез "разбивате" с дрелка !

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Колеги , ако някой знае ефикасен метод за получаване на пудра захар - нека сподели !
    Невсичко с две бузи е лице !

Страница 10 от 50 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •