Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 457

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от georgi rumenov Виж публикацията
    От всичко казано до тук оставам с впечатлението,че апитрейд не искат в бг.да има биопчеларство или по точно биомед.Действате типично по български когато някой изплува други двама го дърпат надолу.Със сигурност доста ви е засегнат интереса щом пишете донос чак до европейските институции(малко хора ще ви повярват,че го правите в полза на родното пчеларство)със сигурност сте откривали и некачествен конвенционален мед с антибиотици но тогава не сте писали писма до ЕС видиш ли в бг.има много лош контрол относно употребата на антибиотици.Голяма част от пчеларите са био и медът им се продава като такъв а вие не искате това по-добре да купувате на 3.80-4.00 .А между другото цената за биото която бяхте обявили беше със лев над всички други куповачи,което само по себе си е съмнително и говори за нещо гнило, купихте малко количество и нададохте вой.Целенасочено водите борба срещу родното производство, и както каза един колега искате още хора да напуснат бг.Стига вече с лъжите малко останаха тези които ви вярват!
    Ако аз бях пряк конкурент на "Апитрейд" в търговията с биомед, щях: 1. Да следя пчеларските форуми, всичките, колкото мога. 2. Щях като "Апитрейд" да се намесвам в дискусиите и да представям своята гледна точка във форумите, които си заслужават това. 3. Щях да участвам активно в обсъжданията на всички проблеми на бранша към съответното министерство, браншова организация или какво там се сетите. Но, като гледам, останалите търговци не го правят. Задавам си въпроса защо не се занимават с толкова просто нещо като оформяне на собствен имидж поне за пред пчеларите? По-скоро такова поведение ми изглежда типично по български, но, знам ли? Правосъдната министърка наскоро призова за тишина по проблемите на съдебната система, може и те да искат същото. Докато не се бие тъпана публично, никой няма да се стресне от проблема.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Ако аз бях пряк конкурент на "Апитрейд" в търговията с биомед, щях: 1. Да следя пчеларските форуми, всичките, колкото мога. 2. Щях като "Апитрейд" да се намесвам в дискусиите и да представям своята гледна точка във форумите, които си заслужават това. 3. Щях да участвам активно в обсъжданията на всички проблеми на бранша към съответното министерство, браншова организация или какво там се сетите. Но, като гледам, останалите търговци не го правят. Задавам си въпроса защо не се занимават с толкова просто нещо като оформяне на собствен имидж поне за пред пчеларите? По-скоро такова поведение ми изглежда типично по български, но, знам ли? Правосъдната министърка наскоро призова за тишина по проблемите на съдебната система, може и те да искат същото. Докато не се бие тъпана публично, никой няма да се стресне от проблема.
    Може да не искат да бият тъпана, за да не стане като при пчеларите. Много пчелари, много мнения. Респективно много организации (пчеларски), много мнения или по-скоро щения и...греда.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Може да не искат да бият тъпана, за да не стане като при пчеларите. Много пчелари, много мнения. Респективно много организации (пчеларски), много мнения или по-скоро щения и...греда.
    Търговците износители не са чак толкова много. Като как ще оставят само "Апитрейд" да завземат територия във форум, четен от толкова много пчелари, без да вземат никакви мерки. Прилича ми на същото, заради което бат ти Бойко не се е появявал публично от толкова много време, въпреки, че много обича да го показват и да трупа имидж.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Търговците износители не са чак толкова много. Като как ще оставят само "Апитрейд" да завземат територия във форум, четен от толкова много пчелари, без да вземат никакви мерки. Прилича ми на същото, заради което бат ти Бойко не се е появявал публично от толкова много време, въпреки, че много обича да го показват и да трупа имидж.
    Бат Бойко, точно сега е при Слави. А точно тази липса тук на останалите фирми преработватели на пчелен мед ми се струва, че е в реда на нещата, не нашите неща де.

Не крия че съм био и подизпълнител ,много хора във форума са такива така ,че ако искате да ме засегнете засягане и другите.Относно добива ми тази година е точно 37кг мога да го докажа ,района ми е такъв ,че добива се движи между 30-45 кг и това също мога да го докажа и според вас какъв очакван добив да дам 15 кг. За цената също сте в грешка продадох го за средна цена 6лв което също мога да докажа.И тъй като ви одговорих честно,вие одговорете дали до сега в практиката си като изкупвачи не сте попаднали на некачествен(с антибиотици или сулфонамиди) конвенционален мед и какво направихте тогава писахте ли писмо до ЕС ?Защо действате за сходни проблеми по различен начин ?Кажете същото така какво целите с този донос (това което сте писали не е уведомително писмо)какво трябва да стане след евентуална проверка от европа кого трябва да накажат и как това наказание, ще подпомогне родните био производители ?Далеч съм от мисълта ,че не чакате някакви облаги от тези ваши деяния,но оставам с надеждата,че ще обясните тука на всички как ще ни помогнете с този донос!

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.11.2013
    Цитат Първоначално публикувано от georgi rumenov Виж публикацията
    Не крия че съм био и подизпълнител ,много хора във форума са такива така ,че ако искате да ме засегнете засягане и другите.Относно добива ми тази година е точно 37кг мога да го докажа ,района ми е такъв ,че добива се движи между 30-45 кг и това също мога да го докажа и според вас какъв очакван добив да дам 15 кг. За цената също сте в грешка продадох го за средна цена 6лв което също мога да докажа.И тъй като ви одговорих честно,вие одговорете дали до сега в практиката си като изкупвачи не сте попаднали на некачествен(с антибиотици или сулфонамиди) конвенционален мед и какво направихте тогава писахте ли писмо до ЕС ?Защо действате за сходни проблеми по различен начин ?Кажете същото така какво целите с този донос (това което сте писали не е уведомително писмо)какво трябва да стане след евентуална проверка от европа кого трябва да накажат и как това наказание, ще подпомогне родните био производители ?Далеч съм от мисълта ,че не чакате някакви облаги от тези ваши деяния,но оставам с надеждата,че ще обясните тука на всички как ще ни помогнете с този донос!
    Здравейте,

Няма нищо лошо в това, че сте биологичен пчелар, подизпълнител и т.н. Вече казах, че може да сте напълно изряден и всички бихме се радвали това да е така. Относно добивите - Вие знаете най-добре, но ако ще го доказвате с договор за продажба на биологичен мед на преработвателя, на когото сте подизпълнител, за количество, което съвпада с вписания добив в сертификата - няма нужда, вярваме Ви.

Относно цената: продал сте на средна цена 6 лв / кг - нищо лошо. На каква цена продадохте биологичния си мед предходните години - 2017, 2016, 2015? С две думи преди ние да започнем да изкупуваме биологичен мед - каква цена получавахте тогава за букет, акация, липа и т.н.?

На въпроса относно антибиотиците -разбира се, че сме попадали. Това обаче става много рядко, така показва практиката в последните години. Случват се няколко такива проби на няколкостотин анализирани годишно. По-голям проблем са фалшификациите, за съжаление, както и пестицидите и остатъците от ветеринарно-медицински препарати, но тук говорим за конвенционален мед. Когато концентрацията превишава законовите норми (за конвенционална продукция има допустими лимити и именно там е разликата с биологичната), отказваме да купим меда. Когато става дума за осъзнато действие като фалшификация или антибиотик - поставяме го в списък от пчелари, с които не желаем да работим. По принцип хората, които са направили нещо нередно, си имат едно на ум и търсят реализация към купувач, който товари без проби. Защо за това не сме сигнализирали Европейските институции - защото мащабът на проблема е пренебрежимо малък на общия фон.

Материалът, който сме подготвили и изпратили до компетентните органи не е донос, защото доносът е нещо скрито, тайно, анонимно. Ние сме си написали името и сме се подписали под изложеното. Това е становище по проект за промяна на националното законодателство и сигнал за нередности, на които сме се натъкнали в работата. Освен нас, тези нередности са видели още одиторите от Европейската комисия и тези от Сметната палата и са написали съответните доклади. Ние просто сме дали детайли и сме посочили няколко конкретни примера, за да аргументираме твърденията си.

Какво очакваме да стане - очакваме компетентните власти да вземат мерки и да наложат ред в сектор биологично пчеларство в България. Видно е, че контролът, който държавата упражнява над контролиращите лица, до момента не е достатъчен и в резултат на това по една или друга причина някои от тях допускат пропуски в работата си. Въвеждането на ред в сектора ще предотврати скорошното избухване на скандал сред индустрията и потребителите в Европа - хората, които плащат за произвежданата от Вас и преработвана от нас продукция. Ако това се случи, ние няма да има какво да правим произвеждания от Вас мед, ще ни намалеят приходите и с две думи - ще изгубим пари. Това се случи и с пчеларите - без значение биологични или не, тъй като няма да имат пазар за продукцията си и в най-добрия случай ще са принудени да я продават на безценица. Дано така е ясно и за вас, макар че в последните дни, а и в самия материал, ясно сме обяснили какви са целите ни. Жалко е, че много хора са ощетени и / или заплашени от тази ситуация - конвенционалните пчелари, биологичните пчелари, контролиращите лица, които съвестно си вършат работата, но никой досега не предприе мерки. Налага се един пазарен субект, какъвто сме ние, да вършим тази работа и съответно да оберем известни негативи, но това е добре обмислено решение от наша страна и никак не ни притеснява.

Поздрави

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.11.2013
    Здравейте,

Благодарим за добрите думи. Вярваме, че мнозинството от пчеларите, които са в темата, мислят така, без значение дали са биологични или не. Именно биологичните са най-застрашени от избухването на голям скандал, защото тогава освен, че няма да могат да продадат продукцията си, проверките няма да бъдат само при десетина души, описани в сигнал, както е в случая, а при всички до един. Със сигурност при такова развитие ще дойдат и институциите за борба с измамите с Европейски средства (звеното към ДФЗ) и ОЛАФ, които ние умишлено не сме включили в адресатите на нашия материал. Нашата цел в момента е с минимални щети за всички проблемът да намери своето решение в кратък срок.

Не разполагаме с никакви по-различни лостове, с които разполага всеки гражданин на България и ЕС. Пак казвам, жалко е, че досега никой не взе никакви мерки - всички знаеха, но си мълчаха, включително и много от потребителите на този форум. Не знам какво накара г-н Дончев и г-н Дамянов да публикуват материала във форумите - той е качен от доста време на сайта на МЗХГ, но се радвам, че го направиха. Чудно ми е какво очакваха всички да се случи - цялата държава да произвежда биологичен мед и никой да не забележи нищо?

Забрана за внос не може да има на национално ниво - митническата политика се решава на ниво ЕС за всички държави членки. През 2017-та в България влизат 2200 тона мед - от Китай, Украйна, но и от Полша (член на ЕС) - в сравнително равни обеми. Ние няма как в ролята си на един малък играч на Европейския пазар да задаваме посоките на политиката на ЕС, отнасящи се за цялата индустрия. Това трябва да мине по линия на пчеларски организации, които да убедят българските власти в правотата на дадена позиция и българските представители в Европейските институции да опитат да прокарат дадена политика, което също не е лесна задача.

Ето една интересна информация, която със сигурност повечето от Вас са пропуснали:
    http://www.europarl.europa.eu/news/b...i-pchielaritie

Европейската комисия преди месеци беше пуснала анкета до всички граждани на съюза, беше публикувана и тук:
    https://pchelari.com/forum/showthrea...opa#post138114

Колко от Вас участваха?

Поздрави

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Как приблизително може да се разбере средния добив от една община, копирано от статията за добричкото дружество- В нея се включват и останалите добруджански общини като Крушари, Каварна, Шабла, Тервел, в момента текат разговори с Генерал Тошево. Пчеларският съюз обхваща 20 000 кошера пчели с обща продукция от 400 до 600 тона мед.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •