Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6774

Преглед на хибрид режима

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Верно ли ве. Моите нито се нервят, нито се стресират. Оса влиза в кошер рано сутрин, докато е хладно, разпуснат ли се пчелите -край. Та отнасят някоя капка мед, ама запаси ..( ако няма пчели ).
    Атанасов, и ти се зачепка значи. Говорим, че и те са фактор за намаляването на меда, че и на майки и пчели. "Отнасят някоя капака мед" - днес 20-30 капки, че и повече, утре 20-30 капки, че и повече и за един месец половината пита я няма. Забравихме и мравките. Те пък другата половина на питата. То това да не е каца?

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    Относно осите. Миналата година при мен имаше много, капаните всеки ден бяха пълни, страшна напаст.
    Тази пролет тук във форума прочетох мнение на колега, който ни предупреди да заложим капаните още тогава, защото осите майки, за разлика от пчелите, зимували сами и пролетта са уязвими защото си търсят храна сами, а като изчистиш майките още тогава нямаш и проблем после. Послушах го. И се оказа много полезно. Колко оси майки се хванаха ...И годината беше много по-спокойна. Имаше някоя и друга оса но не и това чудо като миналата година.

С мравките и с тях се справих пак със съвет оттук - на всички стойки намазах крачетата с грес - една мравка нямаше след това по кошерите и хранилките.

Благодаря на колегите дали съвети по тези проблеми. Извинете, че не ви запомних никовете, но съветите ви бяха много полезни.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Sylvie Виж публикацията
    Относно осите. Миналата година при мен имаше много, капаните всеки ден бяха пълни, страшна напаст.
    Тази пролет тук във форума прочетох мнение на колега, който ни предупреди да заложим капаните още тогава, защото осите майки, за разлика от пчелите, зимували сами и пролетта са уязвими защото си търсят храна сами, а като изчистиш майките още тогава нямаш и проблем после. Послушах го. И се оказа много полезно. Колко оси майки се хванаха ...И годината беше много по-спокойна. Имаше някоя и друга оса но не и това чудо като миналата година.

С мравките и с тях се справих пак със съвет оттук - на всички стойки намазах крачетата с грес - една мравка нямаше след това по кошерите и хранилките.

Благодаря на колегите дали съвети по тези проблеми. Извинете, че не ви запомних никовете, но съветите ви бяха много полезни.
    За осите ще ти помогна - Ангел Йосифов, а за греста ще си помисля, но от сега ще ти кажа, че няма да се сетя.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Атанасов, и ти се зачепка значи. Говорим, че и те са фактор за намаляването на меда, че и на майки и пчели. "Отнасят някоя капака мед" - днес 20-30 капки, че и повече, утре 20-30 капки, че и повече и за един месец половината пита я няма. Забравихме и мравките. Те пък другата половина на питата. То това да не е каца?
    Голям фактор- уджас. Пред всеки кошер има по някоя убита оса, ще карам Георги да сметне, колко пчели загиват за една оса.
    пп. А затова дали съм виждал оси : с лопата съм ги събирал, но не от кошер, а от бараката.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Голям фактор- уджас. Пред всеки кошер има по някоя убита оса, ще карам Георги да сметне, колко пчели загиват за една оса.
    пп. А затова дали съм виждал оси : с лопата съм ги събирал, но не от кошер, а от бараката.
    Не всяка оса влязла в кошера е пред кошера. За един ден докато зяпаш комшийките 5 ще убият, че като ги видиш пред кошера да се радваш, а 50 ще си минат и заминат и утре пак ще дойдат. А ти си мисли, че не са фактор.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    При мен осите са много малко, много рядко някоя се врътне около пчелина рано сутрин, но имаха много пило (септември 4-7 рамки) там заминаха запасите.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •