Всъщност, работи и с 8 и с 10 рамкови.
Всъщност, работи и с 8 и с 10 рамкови.
Може и да има и 8 рамкови,но аз съм ходил на стационарния му пчелин и бяха около 600-700бр само 10рамкови.Първоначално публикувано от yuri
Здравеите на всички,искам да попитам някои знаели височината на полу корпуса на Венер.Благодария ви предварително.
Магазина на Дадан блат. Между другото това е полукорпус на Дадан, защото е точно наполовина на плодника.
Не е вярно - полукорпуса е 13 см, дали не е и 11 см. Ние ползваме ДБ-товия магазин 16 см, защото ни е по удобно, за да не правим трети вид рамки.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Сега и аз чета книгата за втори път и откривам, че никъде не пише точната височина на полукорпусната рамка, а това е от изключителна важност. Евгени предполагаш ли за височината или го знаеш със сигурност? Ако някой знае със сигурност също моля да сподели. Не съм работил и с Дадани и нямам наблюдения колко всъщност е дебел венеца средно през активния сезон, моля споделете. Наблюдавайки моите кошери си мисля, че 10 см венец е абсолютно достатъчен и като добавим 2.5 см за горна летва и 1 см за долна се получава 13 см., което си е половин ЛР рамка.
Само на едно място в книгата се споменава, че височината на двете рамки заедно е "около 40 см", но това е супер подвеждащо, защото 25+13 и 25+16 все е около 40
Въобще не е важна височината на полукорпуса,може да използваш и магазин на ДБ.На Венер със сигурност са с по-малък размер(мисля 145мм)
Нищо подвеждащо няма, човекът е написал книга за философията си в пчеларския бизнес и това му носи парички. Ние тука правим теми по форумите и му броим рамките и сантиметрите, сякаш някой някъде ще го повтаря едно към едно, ми няма как да стане.
Тук не става дума да се повтори технологията едно към едно. След като човек е разбрал колко е подходящата височина на рамката, защо трябва да се мъча да го установявам на ново. Въобще не се учудвам, че на някои не им се получава работата по тази система ако и те размишляват така. Ако рамката е голяма "магазинна" - 16см. е нормално да не може да се запълни достатъчно бързо до цъфтежа на акцията да не говорим до рапицата, ако е пък много ниска няма да свърши задачата си. Хайде сега ако някой знае колко е висока рамката на полукорпуса да сподели, ако желае да помогне.
Рости ! Щом толкова настойчиво питаш за размера прочети още веднъж книгата докато разбереш че не е важен размера. Познавам колега който имитира меден венец във наставка 7 см . Важно е наличието на венеца и възможността да го свалиш под корпуса това е .
Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))