Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1063

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Едва ли само ще се въргалят в нея. Въпроса ми е поглъщат ли я или не? Външно ли действа или вътрешно?
    Действа на суб молекулярно ниво, с психосуматично влияние върху нагона на акара!!!
    Бях писъл по-нагоре, че при 900/100/35 пчелите приемат много малко от разтвора, по-скоро е от хигиенните си навици отколкото да приемат разствора като сироп. От там следва, че разтворена по този начин ОК действа по-скоро контактно на акара отколкото чрез хемолимфата.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
    Действа на суб молекулярно ниво, с психосуматично влияние върху нагона на акара!!!
    Бях писъл по-нагоре, че при 900/100/35 пчелите приемат много малко от разтвора, по-скоро е от хигиенните си навици отколкото да приемат разствора като сироп. От там следва, че разтворена по този начин ОК действа по-скоро контактно на акара отколкото чрез хемолимфата.
    За това имаш ли някакъв материал от някое светило?

Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    Хубуй де...

Дайте логични и обосновани мнения как да се дава оксаловата, напръскване с пулверизатор или накапване. С пулверизатор ще намокрим само горната част на рамките и пчелите, които са в горната част на кошера. Ами останалите? С накапване киселината прониква в дълбочината на кълбото. Примерно, миналата есен третирах четири пъти с амитраз през септември и ОК с накапване през октомври, а тази година, в края на август, при теста за акари установих 1,22 акара на 100 пчели.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от smsi-h Виж публикацията
    Хубуй де...

Дайте логични и обосновани мнения как да се дава оксаловата, напръскване с пулверизатор или накапване. С пулверизатор ще намокрим само горната част на рамките и пчелите, които са в горната част на кошера. Ами останалите? С накапване киселината прониква в дълбочината на кълбото. Примерно, миналата есен третирах четири пъти с амитраз през септември и ОК с накапване през октомври, а тази година, в края на август, при теста за акари установих 1,22 акара на 100 пчели.
    Как третира през годината с амитраз, и усети ли влияние върху пчелите от него? Че доста негативни неща чета за него. А и след разпада му, веществата които остават във восъка не са много френдли...

Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    Как третира през годината с амитраз, и усети ли влияние върху пчелите от него? Че доста негативни неща чета за него. А и след разпада му, веществата които остават във восъка не са много френдли...
    През годината, т.е. от миналата есен до септември тази година не съм третирал с нищо за акари, мисля че поста ми беше ясен.
    Амитраза го давам с опушване с фосфорни ленти. Единствения минус е, че когато опушвах в по-топло време, пчелите вкупом излизаха навънка и така загубих една майка, а друга спря да снася. Големият проблем може да настъпи напролет, когато доста майки започнат да снасят късно, чак през март, вместо да настъпи нормалното - пило още през януари.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Ето едно иследване на влиянието на ОК върху пчелките, но не е това което търсих с оцветяването, но пък е интересно.
    Прикачени файлове Прикачени файлове

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Ето едно иследване на влиянието на ОК върху пчелките, но не е това което търсих с оцветяването, но пък е интересно.
    Ха, ха... който го е разбрал, ако може да го преразкаже със собствени думи.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Лятото при третиране с 900/100/35, в бързината и жегата обърках шишето с разтвора и шишето с вода... Не е толкова страшна оксалова с тази концентрация.... Е, добавих сода и вода, но от тогава акар не ме лови!!!

Автор
    Регистриран
    05.12.2013
    Пчеларски район
    Стара Загора
    Цитат Първоначално публикувано от smsi-h Виж публикацията
    С пулверизатор ще намокрим само горната част на рамките и пчелите, които са в горната част на кошера. Ами останалите?
    Пулверизира се всяка рамка поотделно - вадиш рамка пръскаш я и я връщаш обратно в кошера. Независимо от прилаганата доза или начин на пръскане/поливане, пчелите почиствайки се една друга поглъщат разтвора с ОК. За не вярващите - напръскайте с чиста вода и наблюдавайте поведението на пчелите.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Не знам дали е от светило, но беше някакво иследване със оцветяване на разтвора. Четох статията преди няколко месеца, ще се опитам да го намеря и да го постна...

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •