Медоносната пчела произвежда 5 уникални природни продукта

* ПЧЕЛЕН МЕД
Притежава антимикробни, антивирусни, антипаразитни, антивъзпалителни, антиоксидантни, антимутагенни и антитуморни свойства. Повечето от ефектите на меда се проявяват успешно при ежедневен прием на не повече от 50-тина грама на ден. Има нисък гликемичен индекс.

* ЦВЕТЕН ПРАШЕЦ (ПЕРГА)
Пчелите го събират по време на пашата си. Натрупват го под формата на топчици, напоени с нектар, които служат за основен хранителен запас на кошера. Прашецът не може да бъде синтезиран в лаборатория – хранени с изкуствено създаден, пчелите умират. Изключително богате на протеини, което обуславя силното му динамизиращо въздействие върху човешкия организъм. Съдържанието на селен в него забавя клетъчното стареене, а аминокиселините преборват физическата и умствената умора.

* ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ
Производството и съхранението на пчелно млечице е трудно. То е продукт, който пчелите отделят, за да хранят младите пчели работнички, търтеите и царицата-майка. Съставът му по своето богатство е несравним с подобни продукти в животинския свят. То е гъсто, пастообразно, с киселинен характер. В него са включени белтъци, аминокиселини, въглехидрати, мазнини, витамини, ензими, микроелементи и др. – всичко, което е нужно за развитието на живия организъм. Намира приложение в лечението на различни заболявания. Води до уравновесяване на нервната дейност, овладяване на чувство за безпокойство и безсъние. Забавя процесите на стареене.

* ПРОПОЛИС (ПЧЕЛЕН КЛЕЙ)
Прополисът, наричан още клей, е смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията, обогатена с ензими и подложена на млечно- кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите. Прополисът съдържа витамини, микроелементи, етерични масла, минерални соли, хормони и ферменти. Пчелите го произвеждат за консервиране на външни замърсители и за да се намали количеството на бактериите в кошера, а в човешкия организъм действието му е същото – антибактериално и антимикробно. Той атакува всички инфекции на горните дихателни пътища – ринит, ангина, хроничен синузит, хрема, на устната кухина – афти, херпес, и особено на кожата.

* ВОСЪК
Цветът е еднороден – от светъл до тъмножълт и кафяв. Натуралният пчелен восък има характерна дребнокристална консистенция. Ако се мачка между пръстите, бързо става пластичен, не прилепва към пръстите и не е мазен на пипане. Две топчета се слепват напълно едно с друго. При прорязване с нож повърхността на чистия восък е матова, без блясък, а при фалшифициране с парафин или церезин се получава гладка блестяща повърхност. При драскане с остър предмет восъкът образува спираловидни дълги стружки, които не се образуват при фалшификатите. Също така не полепва по зъбите при дъвчене и почти не флуоресцира при облъчване с ултравиолетова светлина.
До момента няма открит в природата аналог на нито един от тези продукти. В резултат на човешката дейност днес има единствено добри на външен вид копия на някои от тях, но не и по качество, уникалност на свойствата и ценността на съставките.
Пчелите преработват събирания нектар и дървесни сокове в основната си храна – меда; цветния прашец превръщат в перга (топченца пчелен прашец) за белтъчна и витаминна храна, а смолите преработват в пчелен клей (прополис), който е строителен и дезинфекциращ материал. Уникалното в тези продукти е, че пчелите се хранят само от чисти източници, като така се явяват естествен филтър за всякакви замърсявания. До сега не са откривани радиация и тежки метали в пчелен мед.
Пчелните продукти са познати на хората отдавна. Още преди хилядолетия хората са знаели, че медът е най-добрият консервант, че не допуска микроорганизми и не се разваля. Оценявали са и чудотворните качества на прополиса, който убива над 100 вида вируси, бактерии и гъбички. Затова не е чудно, че прополисът е част от тайната на уникалните цигулки на Страдиварий. А за изработка на свещи, за козметично и импрегниращо средство и до днес се използва восъкът.

~ из www.pchelensvqt.alle.bg, www.nasovd.alle.bg, www.pchelar.com