Ще ти се да сменят бизнеса. Когато за първи път акациевия мед стана 7 лева, годината беше много богата на такъв. Цената падна до 6,50 лева. Следващите години няма такива количества, а цената си остана пак толкова. Какъв беше този скок и сега не мога да си го обясня, а сега не мърдат и стотинка? Та мед няма кой знае колко, но не виждам да се трепят да го взимат.
Нашите търговци са "скачени съдове" с пазара и пчеларите, и, да, като изчезне келепира, голяма част от тях ще се пренасочат към друг бизнес, но цената на меда пак ще е толкова, колкото дава германеца. Ако е все така ниска, заедно с търговците ще намалеят и пчеларите. Все едно сега да си производител на телефони и да се тръшкаш, че нямаш пазар на висока цена заради евтиното китайско производство. Някой да е забранил по този повод вноса на телефони от Китай?
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Справедлива или реална пазарна цена за меда ще има когато почне да се търгува на стоковите борси - Чикаго, Лондон, Париж, Франкфурт. Никой от търговците и правителствата на индустриалните държави нямат интерес това да се случи. Те са нетни вносители на мед, могат и купуват мед на ниска цена и изобщо не им пука за нас пчеларите. Ако не ви харесва цената излезте от този занаят, аз съм за малко в пчеларството и съм планирал излизането си преди години, не мисля на стари години пчели да гледам, пчеларството е за млади хора, физически здрави.
Закон на пазара е, че евтината стока измества скъпата. Ето, вчера си купих 3 квт листосъбирач за 60 лв, а имаше и за 220 лв, но защо да давам още 140 лв за марков? Като се счупи евтиния, за тези пари ще си го купя още три пъти.
Меда ми се струва прекалено разнообразен, за да стане борсова стока. А на правителствата им е последна грижа дали народонаселението ще яде мед или конфитюр.
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Само дето тук има една малка уловка, която много хора не могат да разберат - евтина стока се произвежда със скъпи инструменти! Цената зависи от себестойността, а тя от своя страна от количеството вложен труд. Той от своя страна вече се определя от нивото на техниката, с която се работи. Колкото тя е по-високо автоматизирана и роботизирана, толкова е по-евтин произведения продукт. Нека всеки вземе молива и да сметне
- вложените часове труд на пчелина и извън него;
- да умножи тези часове по часовата ставка, изчислена през средната работна заплата;
- да прибави всички други разходи и амортизационните отчисления за направените инвестиции;
- и да раздели целия този разход на добитото количество мед.
Ще стигне до тъжния извод: себестойността на меда е по-висока от изкупната цена на едро!
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))