Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 36

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Тази седмица ми подариха един силен кошер на 9 рамки с пчели ДБл, три от които със открито и запечатано пило - данни от вчера, който не е отварян от 4г. най-малко...вчера го прехвърлих в мой кошер, защото стария се разпадаше и няма как да го закарам до дома...дайте ми съвет - да го третирам ли с разните му препарати, с които моря моите кошери - с ОК ноември основно, или да го оставя да изпролети без третиране?
    Ако това семейство не е третирано 4 години и въпреки това е оцеляло, то явно е развило естествена устойчивост към акара. Това го прави много ценно. Опитай се, догодина да си направиш отводка от него.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    ...явно е развило естествена устойчивост към акара...
    Има ли изобщо такива семейства? Ако имаше, досега да се е разчуло из държавите, където се харчат много пари за приложна наука.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Един от факторите, спомогнали за оцеляване на изоставено пчелно семейство е намаляването на размера на пчелните килийки, вследствие остаряването на питите. А на малки пчелни килийки, акара трудно се развива.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Един от факторите, спомогнали за оцеляване на изоставено пчелно семейство е намаляването на размера на пчелните килийки, вследствие остаряването на питите. А на малки пчелни килийки, акара трудно се развива.
    От 7 години НЕ използвам никакви препарати против акара,въпреки че тук-таме виждам акари.Всяка година подменям поне половината плодникови пити,демек нови-големи килийки....Смъртността е,колкото преди да спра да третирам,от 0 до 10%....Всъщност,с нищо не третирам.Наблягам на превенцията-нови пити в гнездото и отрано поставяне на СР.....
    Та Васко,малките килийки за които говориш,ги строят малко по дребни пчели,които се излюпват на 19-20 ден.А това време е НЕ достатъчно за узряване на новоизлюпените акари.....

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Та Васко,малките килийки за които говориш,ги строят малко по дребни пчели,които се излюпват на 19-20 ден.А това време е НЕ достатъчно за узряване на новоизлюпените акари.....
    Нещо не разбирам. Малки килийки, малки пчели, които се излюпват по - рано/19-20 ден/. Това е НЕдостатъчно за узряването на новоизлюпените акари. Това добре ли е или не?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Нещо не разбирам. Малки килийки, малки пчели, които се излюпват по - рано/19-20 ден/. Това е НЕдостатъчно за узряването на новоизлюпените акари. Това добре ли е или не?
    Много добре разбираш,но...Всеки е виждал пчелите,но не всеки е разбрал.И аз бях в това число до,като не прочетох,а по късно и се уверих..На пръв поглед няма разлика в големината,но като се позагледа човек,разликата става видима.Освен това,изграждат по малки килийки със страна не по голяма от 5мм...Разлика в медосбора не видях.
    Та,Васко,най-вероятно говори за тез пчели и килийки,а от там и връзката с невъзможността за недоозряването на вс новоизлюпени акари.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Много добре разбираш,но...Всеки е виждал пчелите,но не всеки е разбрал.И аз бях в това число до,като не прочетох,а по късно и се уверих..На пръв поглед няма разлика в големината,но като се позагледа човек,разликата става видима.Освен това,изграждат по малки килийки със страна не по голяма от 5мм...Разлика в медосбора не видях.
    Това ясно.

Та,Васко,най-вероятно говори за тез пчели и килийки,а от там и връзката с невъзможността за недоозряването на вс новоизлюпени акари
    Тук не го разбирам. Ако е така, значи е по - добре. Малки килийки, малки пчели, няма разлика в медосбора или и да има е незначителна. Но важното, че поради тази причина акара остава недоразвит и оттам и предполагам ще е по - малко в семейството. Ако е така то това е интересен факт. Това имам предвид.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •