Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6773

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    23.11.2014
    Пчеларски район
    krivodol
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Опит. 2017-та година късна самосмяна.Септември.Младат а майка, красавица, тича по питите, пчелите по нея.Пило няма.Ама и другите майки спират снасянето.Та дали майката е оплодена или не ? Загадка.Оставих я.На пролетта, още февруари идеално търтеево пило.И количество и качество супер.Ама търтей мед не носи. Кошерите с един по-малко.
    Сега подобен номер. В неделята в едно семейство никакво пило само 5 маточника.Майка няма. Втори опит няма да правя.Поръчах си майка.
    В тия случаи проблемни са не майките, а татковците.По това време никакви ги няма.А пчелното семейство не е джендерско и си е осъдено на неминуема гибел.
    Подобен но странен случай имах преди няколко седмици.Силно семейство останало без майка,заложило свищеви,реших че е късно и придадох оплодена,приеха яя,но още не беше пронесла, в един момент спряха да взимат сиропа.Прегледах го-всички признаци на липса на майка,няма и пр.пило.Направи ми впечатление че в хранилката/мюлерова/има трийсетина удавени пчели,вгледах се внимателно и...майката там/убита,удавена или.../и що ще там...Нямам никакво обяснение.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от miroslav70 Виж публикацията
    Подобен но странен случай имах преди няколко седмици.Силно семейство останало без майка,заложило свищеви,реших че е късно и придадох оплодена,приеха яя,но още не беше пронесла, в един момент спряха да взимат сиропа.Прегледах го-всички признаци на липса на майка,няма и пр.пило.Направи ми впечатление че в хранилката/мюлерова/има трийсетина удавени пчели,вгледах се внимателно и...майката там/убита,удавена или.../и що ще там...Нямам никакво обяснение.
    Толкова са я приели. Всъщност е бягала от тях. Там са я притиснали и са я убили.

Заслужил Автор
    Регистриран
    23.11.2014
    Пчеларски район
    krivodol
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Толкова са я приели. Всъщност е бягала от тях. Там са я притиснали и са я убили.
    Разхождаше се спокойно по питата и я хранеха,поне така ми изглеждаше,вече не съм чак толкоз...ама нямам окото на старо куче...

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от miroslav70 Виж публикацията
    Разхождаше се спокойно по питата и я хранеха,поне така ми изглеждаше,вече не съм чак толкоз...ама нямам окото на старо куче...
    В момента на приемането са в "разногласие" Едните са "за", другите "против". Които надделеят, а и майката има голямо участие в това. Как се държи и от какво качество са и феромоните.

Почетен Автор
    Регистриран
    24.12.2017
    Пчеларски район
    Кирково .Кърджали
    В момента на приемането са в "разногласие" Едните са "за", другите "против". Които надделеят, а и майката има голямо участие в това. Как се държи и от какво качество са и феромоните.
    Болшинството надделява.Върху силно семейство,сложих корпус със слабо семество за 1нощ да уеднаквят миризмите и когато на другия ден махнах мрежата м/у мкорпусите,забелязах пропуснати маточници.Унищожих ги и веднага обединих.Основното семейство ,запази младата,снасяща от 2 дена майка. Поста е малко в страни от вашия диалог,за което се извинявам.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Не само поведението на майката е важно,а и любопитството на пчеларя......

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    и любопитството на пчеларя......
    Това е най - известното на всеки. Всеки го е изпитвал и изпитва.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.08.2018
    Това е най - известното на всеки. Всеки го е изпитвал и изпитва.
    Е....де да беше така...

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Контролата и евентуално последно чистене касае не само зимната пчела! Първото пило ще събере акара и от там ще пукне една пролет та знае ли се. Кои ще оцелеят до тогава е въпрос с доста условности.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Не само поведението на майката е важно,а и любопитството на пчеларя......
    Люботството е в началото когато не знаеш какво правиш. Аз години не проверявам дали са приели майката защото знам какъв е резултата.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •