Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6768

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Като се заговорихме за маточници. Искам да чуя какво мислите по въпроса. Едно семейство с белязана жълта майка 2017г. нормално семейство (средна работа) но още от пролетта започна да залага за самосмяна, но нищо не направи цяло лято. Извадих си мед нормално и август гледам пак жълтата майка и пак маточници, преди няколко дена го отворих да видя дали най на края има нова майка и гледам небелязана майка, но изглежда много зле, цялата объсана и крилата изръфани, все едно е на 5 години а не на няколко дена и отново 2-3 маточника. Аз можех отдавана да го обединя защото имам 4 резервни отводки и 4 резервни майки, но ми е интересно какво ще стане.
    Каква е вероятността това да е старата майка, само да е паднал маркера. Ако е така, просто не могат да си произведат по качествена майка от старата, а вероятно залагат самосмяна защото старата има някакъв недъг. Тука бих убил майката още лятото след като заложат поредните маточници, ама сега си я остави да видиш какво ще стане. Много обичам такива по-странни семейства и ситуации, защото дават безценни уроци, нищо че обикновенно цената е висока, но за всичко се плаща в крайна сметка!

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Опит. 2017-та година късна самосмяна.Септември.Младат а майка, красавица, тича по питите, пчелите по нея.Пило няма.Ама и другите майки спират снасянето.Та дали майката е оплодена или не ? Загадка.Оставих я.На пролетта, още февруари идеално търтеево пило.И количество и качество супер.Ама търтей мед не носи. Кошерите с един по-малко.
    Сега подобен номер. В неделята в едно семейство никакво пило само 5 маточника.Майка няма. Втори опит няма да правя.Поръчах си майка.
    В тия случаи проблемни са не майките, а татковците.По това време никакви ги няма.А пчелното семейство не е джендерско и си е осъдено на неминуема гибел.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Опит. 2017-та година късна самосмяна.Септември.Младат а майка, красавица, тича по питите, пчелите по нея.Пило няма.Ама и другите майки спират снасянето.Та дали майката е оплодена или не ? Загадка.Оставих я.На пролетта, още февруари идеално търтеево пило.И количество и качество супер.Ама търтей мед не носи. Кошерите с един по-малко.
    Сега подобен номер. В неделята в едно семейство никакво пило само 5 маточника.Майка няма. Втори опит няма да правя.Поръчах си майка.
    В тия случаи проблемни са не майките, а татковците.По това време никакви ги няма.А пчелното семейство не е джендерско и си е осъдено на неминуема гибел.
    Аз пък се надявам на такива, но няма, а ако е хубава пролетта тъкмо ще има налични търтей рано, рано.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Аз пък се надявам на такива, но няма, а ако е хубава пролетта тъкмо ще има налични търтей рано, рано.
    В зависимост от времето се появяват и търтеите. И да имаш рано търтеи, ако времето е като тази година освен за супа да си ги правиш, за друго няма да станат.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    В зависимост от времето се появяват и търтеите. И да имаш рано търтеи, ако времето е като тази година освен за супа да си ги правиш, за друго няма да станат.
    Ако, ако, ми ако пак ми се налага в края на март да крада рамки и да правя отводки, за да не ми се роят какво правим?

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Ако, ако, ми ако пак ми се налага в края на март да крада рамки и да правя отводки, за да не ми се роят какво правим?
    Явно не прочете поста ми както трябва. Ако/пак/ ако всичко си е както трябва ти ще имаш търтеи в тези рамки. И пак, ако при направата на тия отводки времето е лошо, както беше таз година какво правим - търтовки. Това за по ранен етап - майката да се оплоди още февруари. А това за което питаш. Края на март търтеи колко щеш.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Явно не прочете поста ми както трябва. Ако/пак/ ако всичко си е както трябва ти ще имаш търтеи в тези рамки. И пак, ако при направата на тия отводки времето е лошо, както беше таз година какво правим - търтовки. Това за по ранен етап - майката да се оплоди още февруари. А това за което питаш. Края на март търтеи колко щеш.
    Хм тази година търтей видях чак края на април.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Да правим трампа!Да ти пратя по ЕКОНТ-а целия кошер? Хем ще се порадваш на 30 годишен Д.Б. , а може и на отводки да го разделиш с по няколко маточника. А ти прати един от твоите Фарари.Ама с повечко корпуси , че да има на къде да ги развивам.С моите 4 корпуса ми стигат , но с твоя тип може и да са ми малко.Да не се вържа нещо , де.
    П.П. Извън майтапа. Ако всичко върви по план и маточниците ми станат излишни, мога да ти ги пратя.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    В момента съм в същото състояние! Три стари майки: Единия търтовка, другия с излюпени маточници, майката не я видях, третия с нова самосменена майка две пити с яйца! Има още търтей по кошерите!

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Това , че има търтеи при тебе, вдъхва оптимизъм.При мене търтеите ги "отвя вятъра".А след застудяването, направо никакви надежди. Опитът до сега показва , че без търтеи не става.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •