Всичко е възможно в природата се случват какви ли не нещаАз съм на мнение че пчелите са по наясно от мен какво става в кошера и за това не им се бъркам, особено пък на този етап. Ако пък не знаят какво да правят, по добре да умре зимата аз искам пчели които сами могат да се оправят.
Като се заговорихме за маточници. Искам да чуя какво мислите по въпроса. Едно семейство с белязана жълта майка 2017г. нормално семейство (средна работа) но още от пролетта започна да залага за самосмяна, но нищо не направи цяло лято. Извадих си мед нормално и август гледам пак жълтата майка и пак маточници, преди няколко дена го отворих да видя дали най на края има нова майка и гледам небелязана майка, но изглежда много зле, цялата объсана и крилата изръфани, все едно е на 5 години а не на няколко дена и отново 2-3 маточника. Аз можех отдавана да го обединя защото имам 4 резервни отводки и 4 резервни майки, но ми е интересно какво ще стане.
Каква е вероятността това да е старата майка, само да е паднал маркера. Ако е така, просто не могат да си произведат по качествена майка от старата, а вероятно залагат самосмяна защото старата има някакъв недъг. Тука бих убил майката още лятото след като заложат поредните маточници, ама сега си я остави да видиш какво ще стане. Много обичам такива по-странни семейства и ситуации, защото дават безценни уроци, нищо че обикновенно цената е висока, но за всичко се плаща в крайна сметка!
Опит. 2017-та година късна самосмяна.Септември.Младат а майка, красавица, тича по питите, пчелите по нея.Пило няма.Ама и другите майки спират снасянето.Та дали майката е оплодена или не ? Загадка.Оставих я.На пролетта, още февруари идеално търтеево пило.И количество и качество супер.Ама търтей мед не носи. Кошерите с един по-малко.
Сега подобен номер. В неделята в едно семейство никакво пило само 5 маточника.Майка няма. Втори опит няма да правя.Поръчах си майка.
В тия случаи проблемни са не майките, а татковците.По това време никакви ги няма.А пчелното семейство не е джендерско и си е осъдено на неминуема гибел.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Да правим трампа!Да ти пратя по ЕКОНТ-а целия кошер? Хем ще се порадваш на 30 годишен Д.Б. , а може и на отводки да го разделиш с по няколко маточника.А ти прати един от твоите Фарари.Ама с повечко корпуси , че да има на къде да ги развивам.С моите 4 корпуса ми стигат , но с твоя тип може и да са ми малко.
Да не се вържа нещо , де.
П.П. Извън майтапа. Ако всичко върви по план и маточниците ми станат излишни, мога да ти ги пратя.![]()
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))