Днес следобед извадих всички рамки с пило и мед и ппставих ново дъно корпус и рамки изградени и основи и нова маика в клетка и късно вечерт хранилка с лекарство предписано от ветеринар... и сега остава да следим
Днес следобед извадих всички рамки с пило и мед и ппставих ново дъно корпус и рамки изградени и основи и нова маика в клетка и късно вечерт хранилка с лекарство предписано от ветеринар... и сега остава да следим
Ами след като изчето квото имаше така реших ...кой да ме съветва![]()
Новата майка снася но пчелите не вземат всичкия сироп но нямам идея защо?
Един въпрос слрд смяната на питите и майката и след снасяне и запечатване на пилото ако е АГ до колко време ще се появят отново симптоми? И мога ши да дам проби за изследване и каде?
От това което аз знам по въпроса: Не си направил най-важното - очистителния глад. Ако е гнилец, той есента затихва и следващия сезон избухва с нова сила. Щом се съмняваш, пълна карантина на това семейство! Поне две години не пренасяй нищо от него към останалите кошери. Един повдигач персонално за кошера. Питите от него последни в центрофугата и след това дезинфекция. Лична хигиена(ръкавици, помощни материали, инструменти,..). И още, пролетното развитие на такова семейство може да е прекрасно, но това.да не те заблуждава! Следват благоприятни условия за гнилеца и го съсипва. Това знам от хора, пчелари доста преди аз да започна. Има лабораторий за изследване. Знам, че проф. Вълчовски ръководи една(май собствена?). Няма начин да няма и други. БАБХ за какво са, ако нямат лаборатория!?
Преди години се бях записал на едни курсове за пчеларство само и само, за да видя АГ - така и казах на водещите курса, че съм се записал и платил, за да ми покажат на живо АГ. Обещаха ни, че и това ще направят, ала уви си останаха с обещанието, но един от тях ми рече следното: АГ и без да го познаваш не можеш да го сбъркаш, защото още с отварянето на кошера, ще те лъхне силна и гадна миризма.
Надявам се да нямаш, тъй като почти* нямам личен опит с болестта няма и как да преценя по снимките, и видеото, което си качил, така че от мен единствения съвет е именно да се направи лабораторно изследване.
* - като дете някъде през '80-те съм виждал, но .... като дете.
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Не съм писал няколко дена да искам мнение или съвет но нямаше нужда... ако не бях сигурен за предното семейство вече съм сигурен за тези две който отрових и изгорих тази вечер... и само се надявам че забавянето няма да доведе до повече жертви и всичко ще свърши тази вечер или горенето ще продължи до съмия краи...
Правилно си постъпил че си ги изгорил,преди 6-7 години бях на твоето положение,рамкоповдигач и ръкавици също ги изгори,празните сандъци не ги запазвай,обгаряне и сода каустик не гарантират напълно унищожаването на гнилеца,това ти го казвам от личен опит че 2 години съм водил борба с АГ,докъто не изгорих всичко гнилец винаги се проявяваше.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))