Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 18 12311 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 175
    Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010

ВАРОВИТО ПИЛО /АСКОСФЕРОЗА/

Това е плесенно/заразно/ заболяване на пилото,предимно на търтеевото,а в по-тежките случаи и на пчелното.
    Причинителят на болестта е плесенната гъбичка ASCOSPHAERA APIS спорите на която са много устойчиви:по питите със засегнатото пило остават жизнени дори и след 15 год престояване.
    Причините за проявяване на болестта са преохлаждане и овлажняване на гнездото,както и от манов или прокиснал мед.Боледуват предимно слаби с-ва,както и такива разположени във влажни или сенчести места.
    Мерките за борба с това заболяване,както и с/у другите плесенни заболявания трябва да се насочват именно срещу плесента.Нужно е подсушаване и стесняване на гнездата,както и претопяване или изгаряне на питите.

приятели, преди време закупих 5 отводки, взех ги късно вечерта и нямах възможност да ги прегледам.На другия ден, ги прегледах и всичко беШе наред, освен в една.Открих в нея варовито пило, задълбах в книгите и интернет и попаднах на една рецепта.1 лъжица сол се смесва с 1 лъжица сода.Така се посолват релсите в кошера, идеята е че содата и солта издърпват цялата влага в пчелното гнездо.Първо бях скептик, но опитах.Смених и кошера и изхвърлих част от питите.След 3 дена повторих процедурата с соленето, и днес прегледах отводката.Няма и помен от варовито пило, така че на който му се наложи нека опита с тази проста рецепта, няма да му навреди даже напротив.Няма за какво да се притеснявате че солта вреди на пчелите, защото тя вреди само когато я консумират, а така посолена по релсите тя издърпва заедно с содата влагата и пчелите я изхвърлят.Дано съм полезен, на някой колега с този си коментар по темата.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Това може и да не е било варовито пило. При мен имаше нещо подобно от прегряти отводки изхвърляха загиналите ларви.

Цитат Първоначално публикувано от donboneti
    Това може и да не е било варовито пило. При мен имаше нещо подобно от прегряти отводки изхвърляха загиналите ларви.
    възможно е, но това което съм виждал на снимки с варовито пило си мисля че беше точно това.Имаше ларви, изсъхнали покрити някои от тях с плесен, бяха твърди на пипане, с бял, черен и кремав цвят.Пробих с игла, няколко от живото запечатано пило, да проверя за гнилец.Такъв не открих, и съм на 90 процента сигурен че беше В.П.Да чукам на дърво, за сега съм овладял положението.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    В 1л захарен сироп слагаш 6-7 български аспирина,разбиваш ги ,отваряш кошерите и с пръскало оръсваш всички междурамия.Горе долу по 200мл на с-во.Правиш го три пъти през 3-4 дни и забравяш.
    1000 пчелари - 1000 технологии

благодаря за съвета, ще е добре всички да споделяме подобни хитрини и трикове, та да сме полезни както за себе си така и за останалите колеги.Както казва Станко, лош човек пчелар няма, макар че аз познавам двама такива.Хубавото е че не са тук във форума.Бях чувал и за оцет, но как се прилага и дали действа при В.П. нямам представа

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Гилане ,въпреки че по това време на година ме самнява да имаш В.П,ето 20-25гр. йод,разреден в 2л.вода, вадиш питите от кошера намазваш с гъба-парцал стените дъното с разтвора, връщаш питите обратно, с останалия разтвор напръскваш отгоре и затваряш,дори и за два кошера може да стигне.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

купих 5 отводки, но беше късно и не ги гледах, друго на ръка че тоя дето ги превози караше все едно сме на рали Монте Карло, питите се бяха изместили и пчелите бяха по пода на сандъчетата.А и пчелина от където ги взех,е много на сянка и ми направи впечатление че трудно го огрява слънцето, от всякъде е заобиколен с дървета и долове....Но както и да е, засега съм овладял положението.Иначе благодарско за съветите

Наблюдател
    Регистриран
    18.03.2014

Варовито Пило

Моля за съвет по какъв начин мога да излекувам варовитото пило

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от iliqn4o Виж публикацията
    Моля за съвет по какъв начин мога да излекувам варовитото пило

Тука пише някой неща:

http://pchelari.com/forum/showthread...то+пило

Страница 1 от 18 12311 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •