В заблуда си колежке... Догодина недей третира пролетта и си ползвай СР, а май месец прерови един търтиев далак, ще намериш макс 1-2 акара, гаранция...
Преди 6-7 години имахме проблем с вирусния паралич... решението беше мачкане на главите на старите майки и производство на майки от семейства които нямат тези симптоми. За 2 сезона пчелина се изчисти, и от тогава такъв проблем няма! Набеждавате акара и сте прави, но.... Акар си има винаги във семейството и почнем ли да третираме яко през сезона с какво ли не, нещата не се подобряват, а напротив! Вярно това довежда до минимизиране на популацията на акара, но и отслабва имунитета на пчелите неимоверно много. Няма как да се спасим от акара, просто го разберете и го приемете. Предприели сме следната тактика на третиране : само 1 или в краен случай 2 пъти третиране през годината след като изкараме последния мед август месец, и това е за цяла година. Семейство което цикли се "закрива" по всяко време на годината! Целта е да работят само семейства с добра хигиена. Ефекта е, че до мен от 3 години на 5 м от кошерите ми, зад телена ограда има Био пчелар, в кошерите на който ко ли не се въди, гнилци, вируси, оси унищожаваха семейства, зазимява 60, изимяват 10-15 с по шепа пчели и т.н., а при мен да чукна на дървената си глава нищо подобно няма... Ама миналата година се бях филмирал доста заради него де...
Та моето мнение е, че никой от изброените от г-н Дончев светила няма да ни обърне внимание, защото нямат келепир дет се вика, излиза че те си знаят за поблемите но си пеят тяхната, а тука кучетата си лаят, а кервана си върви ...![]()