След като перката не работи два дена вече не е закачат cool; незнам какво толкова и се бяха наели![]()
След като перката не работи два дена вече не е закачат cool; незнам какво толкова и се бяха наели![]()
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Аз с малкото си опит (първа година пчелар) да споделя какво направих в случая. С 12 ДБ съм. Извадих една от крайните плодникови пити дето са с мед и прашец издърпах 4 пити към края и между тях и останалите сложих магазинна пита с основа за градеж на следващия ден я изваждах на 80-90% изградена а някой и с малки далаци отдоло и горе в магазина до 12бр. Тази врътка почнах да я правя малко преди да цъфне липата и имаше доста приток дори успя да напълня магазин и половина с липа като за втория магазин успях да си намеря изградени пити.Първоначално публикувано от Mind_Control
Аз бих постъпил точно така.Първоначално публикувано от Mind_Control
rikolinik, слагай по 11 рамки в магазина, надграждат ги и даже повече събират.
При 12 рамки ми ги слепваха една задруга ако са 11 при по-голямо разстояние няма ли да ги слепват повече.Първоначално публикувано от Зарко
А защо ги слепват?
Нямам идея защо са ти ги слепвали, но при 11 рамки добива на мед е даже повече от 12.
Правих си едни магазини от по-тънка дъска отколкото на кошера и от там станаха малко по-широки. Моите са 10 рамкови, а аз слагам 9. В събота като вадих меда имаше една рамка, толкова беше надградена, че тежеше 3,9 кг. А като цяло повечето бяха над 2 кг.
Слепват ги, защото не им стигат питите. Искат втори магазин.
Здравейте!
Имам млада оплодена майка на 1 седмица, излязла от майчило, взето от друг кошер. Из книгите пише, че трябва до 2-3 дни да придам млади пчели, за да не я убият. Има ли начин да разпозная възрастта на пилото - освен на току-що люпещото се - из другите кошери, така че да избера подходяща рамка?
За първи път чувам, че пчелите ще убият майката излюпена в собствения им кошер, макар и да е от чужд маточник. Ако искаха да я убиват, щяха да прогризат маточника. Или при тази ситуация ще я убият само ако я сметнат за некачествена, а не защото не си им придал млади пчели.
А тази майка не е ли пронесла вече? Тя трябва да започва да снася. Сигурен ли си, че е в кошера?
Ако майката е наистина там, аз лично бих придал една или две рамки със запечатано, току що люпещо се пило, но без обслужващите го пчели.
А ако държиш да придаваш млади пчели, можеш да ги откриеш по питите с незапечатано пило. Но измети само пчелите (без да придаваш питата с пило) и предварително напръскай приемния кошер с нещо силно ароматно, за да уеднаквиш миризмата.
Възрастта на незапечатаното пило можеш да прецениш по разположението на яйцето - дали е легнало или изправено, както и по големината на ларвите и тяхното разположение, наличието на пчелно млечице. Също и за запечатаното пило, като отвориш една две килийки можеш да си направиш изводи за възрастта по големината, пигментацията на очите и въобще на цялата ларва.
Потърси някоя графика за развитието на пилото, срещал съм в интернет много хубава, но сега не мога да търся.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))