Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 30 от 91 ПърваПърва ... 2028293031324080 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 291 до 300 от общо 901
    След като перката не работи два дена вече не е закачат cool; незнам какво толкова и се бяха наели
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Наблюдател
    Регистриран
    06.07.2011
    Пчеларски район
    Благоевград
    Цитат Първоначално публикувано от Mind_Control
    Става въпрос за 10 рамкови ДБ кошери. Имам 3 отводки, които успяха да си запълнят плодника с рамки с пило. Сега трябва да слагам магазина, но нямам нито една изградена магазинна рамка. Имам само восъчни основи.

Как да ги сложа, за да ги изградят най бързо? То нямам кой знае какъв избор де. Аз мисля просто да ги сложа всичките 10 магазинни рамки с основи и да ги оставя да действат. Правилно ли е?
    Аз с малкото си опит (първа година пчелар) да споделя какво направих в случая. С 12 ДБ съм. Извадих една от крайните плодникови пити дето са с мед и прашец издърпах 4 пити към края и между тях и останалите сложих магазинна пита с основа за градеж на следващия ден я изваждах на 80-90% изградена а някой и с малки далаци отдоло и горе в магазина до 12бр. Тази врътка почнах да я правя малко преди да цъфне липата и имаше доста приток дори успя да напълня магазин и половина с липа като за втория магазин успях да си намеря изградени пити.

Цитат Първоначално публикувано от Mind_Control
    Аз мисля просто да ги сложа всичките 10 магазинни рамки с основи и да ги оставя да действат. Правилно ли е?
    Аз бих постъпил точно така.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    rikolinik, слагай по 11 рамки в магазина, надграждат ги и даже повече събират.

Наблюдател
    Регистриран
    06.07.2011
    Пчеларски район
    Благоевград
    Цитат Първоначално публикувано от Зарко
    rikolinik, слагай по 11 рамки в магазина, надграждат ги и даже повече събират.
    При 12 рамки ми ги слепваха една задруга ако са 11 при по-голямо разстояние няма ли да ги слепват повече.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    А защо ги слепват?

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Нямам идея защо са ти ги слепвали, но при 11 рамки добива на мед е даже повече от 12.
    Правих си едни магазини от по-тънка дъска отколкото на кошера и от там станаха малко по-широки. Моите са 10 рамкови, а аз слагам 9. В събота като вадих меда имаше една рамка, толкова беше надградена, че тежеше 3,9 кг. А като цяло повечето бяха над 2 кг.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Слепват ги, защото не им стигат питите. Искат втори магазин.

Потребител
    Регистриран
    30.05.2012
    Здравейте!
    Имам млада оплодена майка на 1 седмица, излязла от майчило, взето от друг кошер. Из книгите пише, че трябва до 2-3 дни да придам млади пчели, за да не я убият. Има ли начин да разпозная възрастта на пилото - освен на току-що люпещото се - из другите кошери, така че да избера подходяща рамка?

Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    За първи път чувам, че пчелите ще убият майката излюпена в собствения им кошер, макар и да е от чужд маточник. Ако искаха да я убиват, щяха да прогризат маточника. Или при тази ситуация ще я убият само ако я сметнат за некачествена, а не защото не си им придал млади пчели.
    А тази майка не е ли пронесла вече? Тя трябва да започва да снася. Сигурен ли си, че е в кошера?
    Ако майката е наистина там, аз лично бих придал една или две рамки със запечатано, току що люпещо се пило, но без обслужващите го пчели.
    А ако държиш да придаваш млади пчели, можеш да ги откриеш по питите с незапечатано пило. Но измети само пчелите (без да придаваш питата с пило) и предварително напръскай приемния кошер с нещо силно ароматно, за да уеднаквиш миризмата.
    Възрастта на незапечатаното пило можеш да прецениш по разположението на яйцето - дали е легнало или изправено, както и по големината на ларвите и тяхното разположение, наличието на пчелно млечице. Също и за запечатаното пило, като отвориш една две килийки можеш да си направиш изводи за възрастта по големината, пигментацията на очите и въобще на цялата ларва.
    Потърси някоя графика за развитието на пилото, срещал съм в интернет много хубава, но сега не мога да търся.

Страница 30 от 91 ПърваПърва ... 2028293031324080 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •